Полският закон за Холокоста ще се прилага, след като се произнесе Конституционният съд

Станислав Карчевски

Новият полски закон за Холокоста няма да се прилага, докато по него не се произнесе Конституционният съд на страната, заяви маршалът на Сената (горната камара на полския парламент) Станислав Карчевски пред вестник "Газета виборча", цитиран от ДПА.

Законът, предизвикал международни критики и особено остра реакция от Израел, предвижда глоби или затвор до 3 г. за приписване на отговорност на полския народ и държава за нацистки престъпения, извършени по време на Втората световна война.

Високопоставен служител от полското правителство, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че законът няма да доведе до криминални обвинения. Според заместник-вътрешния министър Бартош Чихоцки криминални обвинения по новия закон няма да се предявяват, но Полша може да иска оттегляне на неверни твърдения.

Законът, влизащ в сила от 1 март, бе предаден за мнение на правосъдието от президента Анджей Дуда, след като той го подписа. Конституционният съд трябва да реши дали законът застрашава свободата на словото и може да внесе евентуални промени в него. Съдът още не е определил дата, на която ще се произнесе.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят