Полското командване нащрек за терористи при поклонението в Кербала

Близо 2,5 млн. мюсюлмани се очаква да преминат през иракския град Кербала за поклонението в свещените за шиитите места, съобщиха от полското командване на многонационалните сили.

Кербала е едно от светите за иракските шиити места. Иракските шиите в полската зона започват празника на жертвоприношението днес - с ден по-късно от сунитите.

Полското командване се опасява, че освен поклонници в града, могат да пристигнат и терористи, предаде кореспондент на БНР. Между 1,5 и 2,5 млн. поклонници се очаква да преминат полската зона, съобщи говорителят на бригадата в рамките на която е и вторият български пехотен батальон.

"Не ходете в близките дни в Кербала" - така войниците от мироопазващия контингент били предупреждавани в частни разговори от иракски сътрудници на полския контингент.

Според публикации в медиите, военното разузнаване от няколко седмици работи активно, за да не се допусне заедно с тълпите вярващи до града да достигнат терористи.

Наши войници в Кербала няма да бъдат използвани за осигуряване реда на тези празници. Не сме тук, за да обезпечаваме Светите места, това правят иракската полиция и власти, както и религиозните водачи, гласи изявление на говорителя на полската дивизия.

Пред кореспонденти на полски медии, командващият многонационалната дивизия ген. Генек обяснява, че в момента центърът на тежестта на действията им се премества в Кербала. Главната заплаха не е от вълнения и размирици сред поклонниците, а от терористични атаки срещу полицейските постове, военните лагери и местните власти, които сътрудничат на коалиционните сили, казва още Генек.

Споделяне

Още от Свят