Полското правителство разпусна Националния съвет за борба срещу расовата дискриминация

Рафал Бохенек

Полското правителство разпусна Националния съвет за борба срещу расовата дискриминация, съобщи говорителят на кабинета Рафал Бохенек. Решението веднага бе разкритикувано от опозицията и омбудсмана, разтревожени от множащите се расистки прояви в страната, предаде Франс прес.

Съветът не се показа особено ефикасен; там имаше множество подсекретари и зам.-министри, заяви Бохенек. Той подчерта, че функциите му ще се изпълняват от правителствен пълномощник по въпросите на гражданското общество и равенството, който според говорителя ще работи "по-ефикасно".

Съветът, създаден преди три години по време на либералното правителство на "Гражданска платформа", бе "един вид изобретение на (нейния лидер) Доналд Туск", добави Бохенек.

Опозицията и полският омбудсман Адам Боднар тутакси разкритикуваха премахването на този орган, постановено дискретно миналата седмица, и заявиха, че Полша има още по-голяма нужда от такъв Съвет с оглед нарасналия брой на расистките прояви през последните години, особено откакто трае миграционната криза.

По данни на прокуратурата през 2015 г. в страната са образувани над 1500 съдебни процедури по дела за дискриминация и расова омраза срещу едва шейсетина през 2009 г. Боднар вижда "пряка връзка" между кризата с мигрантите в ЕС, започнала преди година, и засилването на расовото насилие в Полша.

Опасенията, изразени от някои политически партии във връзка с бежанците, дадоха повод за расистки коментари в интернет, без да бъдат твърдо осъдени от основните участници в политическия живот, добави омбудсманът.

Правосъдието разследва по-специално антисемитска проява във Вроцлав, където през ноември бе изгорен манекен, представляващ евреин по замисъла на извършителите. Това предизвика вълна от възмущение в Полша, добавя АФП.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?