Полското разузнаване знаело за заговора срещу папа Йоан Павел Втори

Полското разузнаване знаело за заговора срещу папа Йоан Павел Втори

Полското разузнаване е знаело, че се готви покушение срещу папа Йоан-Павел Втори, пише в последния си брой полското списание "Впрост".

То се позовава на информация, получена от бивш полковник от военното разузнаване на Полската народна република. Той твърди, че полските служби са научили, че се планира покушение срещу папата няколко седмици преди 13 май 1981 г., но не са направили нищо, за да предотвратят атентата или да предупредят папата поляк.

Според списанието за бездействието на полските тайни служби няколко години след покушението научило италианското разузнаване. Има основания да се смята, че в италианските служби е имало "къртица", предала тази информация на КГБ .

В цялата история важна роля изиграл Джузепе Куки, който сега е координатор на италианските спецслужби и доверен сътрудник на премиера Романо Проди.

Източникът на полското списание разказва, че през пролетта на 1981 г., когато работел в информационния отдел на Второ управление на Генералния щаб, получил докладна записка от офицер, действащ в арабските страни. В нея той информирал за планове на атентатори от турската терористична организация “Сивите вълци”. Полковникът предал записката на шефа си. Настъпилите след това събития сочат, че ръководството на разузнаването се е опитвало да прикрие доказателствата, че е получило информация за планирано покушение.

Офицерите, които имали достъп до тази информация, били преместени в други отдели или били пратени на работа в чужбина, пише списанието, цитирано от вестник "Газета виборча".

Информаторът на "Впрост" през 1985 г. станал военен аташе в Кайро. Там решил да съобщи за записката си на представител на страна от НАТО и избрал полковник Джузепе Куки, по това време италиански военен аташе. Информаторът не предвидил, че разговорът му с Куки ще стигне до спецслужбите на Варшавския договор. Два месеца по-късно, през лятото на 1986 г., той бил спешно повикан да се върне в Полша. Във Варшава разбрал, че срещу него се води вътрешно разследване. Бил отстранен от управлението, в което работел, и прехвърлен в Инспектората за териториална защита.

Според "Впрост" Куки е свързан с италианското военно разузнаване СИСМИ от средата на 70-те години. Пред 90-те е ръководил военен център за стратегически проучвания, бил е съветник по военните въпроси на сегашния италиански премиер Романо Проди и на министъра на външните работи Масимо д'Алема. 

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?