Получаваме 105 млн. евро от европлана за възстановяване

Получаваме 105 млн. евро от европлана за възстановяване

България ще получи близо 105 млн. евро за енергийни проекти, за интернет връзки и селско стопанство по плана за възстановяване на Европейския съюз на стойност 5 млрд. евро, за чието разпределение, след множество препирни на четири срещи на различни министри от ЕС, бе постигнато "принципно споразумение" на срещата на лидерите на ЕС. Това съобщи в петък премиерът Сергей Станишев пред журналисти във видеоконферентна връзка София-Брюксел.

Първоначално плановете бяха само за 20 млн. евро за газовата връзка с Гърция, но после парите започнаха да се увеличават постепенно.

Сега предвидените средства за България са за газовата връзка с Гърция – 45 млн. евро, за подобна с Румъния - 10 млн. евро, за земеделие – 12 млн. евро. Предвидени са и 80 млн. евро проект за прериверсиране на газовите доставките, в който участват 12 страни, включително и България, както и близо 30 млн. евро за изграждане на инфраструктура за широколентов интернет.

"Разглеждаме този списък на проекти като едно начало. Лично подчертах, че трябва много ясно да се даде знак от ЕС, че след газовата криза от януари тази година, това е първата важна стъпка, чрез която ЕС гарантира по-голяма независимост и готовност за реагиране в кризисни ситуации, за да може страните членки да си подават газ една на друга", заяви Станишев.

Отделно са отпуснатите средства за проекта за строеж на газопровода “Набуко“, в който страната ни участва заедно с Турция, Румъния, Унгария, Австрия и Германия. Средствата за “Набуко“ от 200 млн. евро обаче са записани под условие, че те ще бъдат похарчени най-късно до края на 2010 г., освен това проектът фигурира като част от по-общия проект “Южен газов коридор”.

След последните информации, че “Набуко“ отпада тотално от плана, тръбата, която ще доставя природен газ в Европа от Каспийско море, заобикаляйки Русия, е била включена в последния момент късно в четвъртък под натиска на страните от Източна Европа и особено на Полша, пише ИТАР-ТАСС.

За постигнатото споразумение за разпределението на 5-те милиарда за създаване на високоскоростна интернет инфраструктура, за въвеждане в експлоатация на алтернативни енергийни източници и за изграждане на връзки между енергийните мрежи на страните членки, съобщиха чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна председателства ЕС и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Те информираха и за предложение на ЕК извънредният фонд, създаден за подпомагане на страните членки на ЕС извън еврозоната, да бъде увеличен от 12 млрд. евро на 50 млрд. евро, съобщи Ройтерс.

Инициатор на идеята за целевото използване на 5 милиарда евро неизползвани средства от бюджета на ЕС бе самият Барозу и обявеното снощи споразумение бе посрещнато като негово важно постижение. Тополанек обаче изтъкна, че то е резултат на сложен компромис.

Споразумението било постигнато, след като страната с най-голяма вноска в бюджета на ЕС, Германия, приела уверенията, че средствата за енергийния сектор ще бъдат изразходвани единствено за проекти, които могат да бъдат завършени до края на 2010 г.

Относно предложението за увеличение на на извънредния фонд за страните извън еврозоната ,сред които е и България, Барозу заяви, че се надява то да бъде одобрено.

Това предложение бе напълно неочаквано за много от страните членки, посочва ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломатически източници.

В момента за нуждите на извънредния фонд са предвидени 12 милиарда евро. Първоначално Европейската комисия е обсъждала вариант на двойно увеличение, до 25 милиарда евро.

Засега е известно, че президентът на Франция Никола Саркози е подкрепил идеята за увеличение на извънредния фонд на ЕС на 50 милиарда евро.

На предишната среща на върха на ЕС, състояла се на 1 март, страните членки на ЕС от Източна Европа и Прибалтика настояваха за помощ в размер на 180 милиарда евро.

Унгария и Латвия вече получиха 9.6 милиарда евро от извънредния фонд, който набира средства чрез продажба на облигации, посочва Асошиейтед прес. Румъния, която търси средства от ЕС и от Международния валутен фонд, вероятно ще получи парични помощи за около 20 млрд. евро.

“Да се състезаваме кой колко повече пари ще даде, няма да успокои ситуацията”, коментира германският канцлер Ангела Меркел в отговор на американските призиви Европа да задели повече публични средства с цел да бъдат стимулирани банките към повече кредити. Така Евросъюзът потвърди вече известния план за възстановяване на стойност 400 милиарда евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?