Получаваме до юни квота за износ на зайци в ЕС

Получаваме до юни квота за износ на зайци в ЕС

До края на май може да получим разрешение за износ на зайци и заешко месо за страните от Европейския съюз, съобщи на пресконференция Виолета Кръстева, началник отдел "Животновъдство" в Министерството на земеделието и горите. За да получим квота за внос трябва Европейската комисия да одобри Националната мониторингова програма за контрол на остатъчни количества от ветеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда в живите животни и продукти от животински произход, в чийто план са включени и дългоухите.

България разполага с лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология към Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), която извършва всички задължителни анализи на заешко месо и издава сертификати за износ, каза Кръстева.

Зайцевъдството у нас се възражда, заради увеличеното търсене в световен мащаб на този вид бяло месо. Допреди 20 години страната ни е била интензивен износител на заешко основно в Италия. Сега българските производителите са намерили известна ниша за износ в Германия по специални споразумение с тамошната браншова организация.

По данни на НВМС в момента общият брой на зайците в страната е 305 409. Най-голям – около 90 на сто, е делът на малките ферми, отглеждащи до 9 зайки. В страната има и над 30 ферми, отглеждащи над 50 майки в стадо, в 10 от тях броят на отглежданите зайки надхвърля 150.

През 2005 г. в специализирани кланици са добити  37,500 тона заешко месо, информира Кръстева.

Около 2.50-3 лв./кг струва живото тегло на дългоухите на вътрешния пазар като за стока с доказан произход стойността стига и до 8 лв./кг. В магазинната мрежа цената на месата става 7-8лв./кг, а на места и 10 лв./кг

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?