Полупразният парламент пак умува как да се спре гласуването с чужди карти

Полупразният парламент пак умува как да се спре гласуването с чужди карти
На фона на все по-натоварената с предизборни мероприятия програма на депутатите от БСП и НДСВ и все по-рехавите редици в пленарна зала, Народното събрание обсъди в четвъртък 10 проекта за промени в парламентарния правилник. Най-много се дебатира около предложението на Лъчезар Тошев (ОДС), което е поредното, насочено към непостижимата засега цел да се преустанови гласуването с чужди карти.

Идеята му е на входовете на пленарната зала да бъдат монтирани автоматични електронни устройства, които да отчитат картите за гласуване на депутатите. Устройствата ще са свързани със системата за гласуване и ще представят присъствието в залата на народните представители във всеки един момент от заседанието.

Четин Казак от ДПС обаче определи предложението на Тошев като "полицейско": "Ако ще слагаме и рамки на подовете на пленарна зала, които да отчитат във всеки един момент кога е влязъл и кога е излязъл народният представител, дайте направо да имплантираме чипове – може да го следим във всеки един момент, може би чрез GPS, къде се намира. Такива предложения ми се струват крайни и неприемливи", заяви Казак.

 Независимият депутат Антонела Понева каза пред колегите си, че всички те гласуват с чужди карти. "Ако някой каже, че не го прави, изобщо няма да му повярвам", добави тя.

Предложението на Тошев за изменение на парламентарния правилник не е подкрепено от водещата правна комисия. То и още 9 други предложения, представени в четвъртък, ще бъдат гласувани в петък сутрин. Промените в правилника се приемат само с едно четене.

В подкрепените от правната комисия 4 решения е записано да се предвиждат средства за "Студентска програма за законодателни проучвания в Народното събрание" (предложени от Светослав Спасов, Лъчезар Иванов и Пламен Панайотов), както и неправителствени организации да имат право да присъстват на заседанията на комисиите, както и да представят свои становища по разглежданите законопроекти, свързани с тяхната дейност (внесено от Йордан Бакалов и група народни представители). Подобно е и предложението на депутатите Надя Антонова, Ваньо Шарков и група депутати.

Независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов предлагат регистрацията и гласуванията по парламентарни групи и поименно да се публикуват в 7-дневен срок на сайта на Народното събрание.

Отхвърлени от юристите в НС са предложенията на независимата Мария Капон, която иска въпросите и питанията на народните представители до министрите, както и писмените им отговори да се публикуват на сайта на парламента в 7-дневен срок от постъпването им. В друго свое проекторешение тя предлага общото време за изказване на независими депутати да е до 20 минути, но не по-малко от 15 минути, а на отделните независими народни представители - до 5 минути.

Измененията, внесени от Димитър Абаджиев (независим), са свързани с възможността за задържане на народни представители и възбуждане на наказателно преследване срещу тях. В случай на образуване на наказателно производство срещу депутат, Народното събрание да го отстранява от работата на постоянните и временните парламентарни комисии, на които той е член, до завършване на производството, предлага Абаджиев.

Промените на Борислав Ралчев (БНД) и група народни представители предвиждат парламентът да заседава и във вторник, като времето за пленарните заседания да бъде преместено от 14.00 до 17.00 ч., вместо от 9.00 до 14.00 ч.

Депутатите предлагат още Народното събрание да изслушва всеки вторник въпросите и отговорите, свързани с изпълнението на задълженията, произтичащи от европейското членство на България.

Споделяне

Още от България