Полустачка с полутържества на 15 септември

Полустачка с полутържества на 15 септември

С речи относно учителските искания, прераснали в тържествени пожелания за успехи на децата, започна на много места първият ден на учебната 2007 г., съчетавайки по странен начин протеста за по-високи учителски заплати и откриването на образователната година на 15 септември.

Така за първи път учебната година бе открита с протести, в които по данни на Единния стачен комитет са се включили 81 процента от преподавателите в страната, хем в 9 часа в училищните дворове се бяха събрали и учители, и ученици. И министърът на образованието Даниел Вълчев заяви, че не се съмнява, че всички директори са изпълнили заповедта му за навременно откриване на учебната година. По данни на подопечното му ведомство в събота сутринта са стачкували само около 10 на сто от училищата.

Учителите носеха на реверите си лентички с надпис „Достоен труд, достойна заплата”. И въпреки че пред мегафоните настояха за 100-проценто вдигане на заплатите, което ако не се състои, ще започне безсрочна ефективна стачка от 24 септември, на родителите в класните стаи обясняваха спокойно организацията на учебната година и програмата за съответния клас.

Родители на първокласници обаче възроптаха, че с протестите си учителите развалят празника на децата им, който би трябвало да се помни като един от най-хубавите им дни. По-големите ученици обаче подкрепяха своите преподаватели в исканията им.

В петък просветният министър заплаши със санкции директорите, които не се подчинят на заповедта му за откриването на учебната година, но не уточни какви ще бъдат наказанията. В първия учебен ден, след празника в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, Пазарджик, той пак отказа да коментира какви ще са санкциите за неподчинилите се, като нарече стачката на учителите "хипотетична".

По повод исканията за двойно по-високи учителски заплати Даниел Вълчев заяви, че това може да стане само, ако се съкрати наполовина военният бюджет, или ако не се купуват нови автомобили на полицията.

“Учителите дадоха ясен знак на обществото и на правителството, че България се нуждае от модерно и качествено образование и това не може да стане без качествени и добре мотивирани хора, които да вършат с удоволствие работата, на която са се посветили”, каза Даниел Вълчев и добави, че кабинетът ще отвърне с достатъчно стабилен ответен знак, като повиши заплатите в сферата с 52% до юли 2008 година.

Над 170 млн. лв. са заделени от правителството за оптимизиране на училищната мрежа у нас през следващата година и те ще бъдат отпускани по две нови програми – за ограничаване на отпадането на деца от училище, като се доставят безплатни учебници на учениците до VІІ клас и за допълнителна съботно-неделна работа с изоставащите ученици. За извънредните занимални ще има предвидени солидни възнаграждения за учителите, които са готови да ги поемат.

Президентът Георги Първанов, който откри учебната година в СОУ „Стефан Караджа", Каварна, заяви, че са необходими бързи действия от страна на правителството и активен диалог със синдикатите, защото "не са много случаите, в които откриваме учебната година в състояние на стачна готовност".

Нужна е готовност за намиране не просто на разумни компромиси, а на работещи решения, допълни държавният глава и изрази надежда, че има варианти за постигане на решение и то да бъде постигнато преди обявяването на стачните действия на 24 септември. Той припомни ситуацията преди две години, когато учителските протести приключиха с компромис при посредничество от страна на президентската институция. Първанов не изключи възможността и сега да се наложи намесата, но изрази надежда,че двете страни ще се договорят сами.

В понеделник започват учебните занятия в училищата в цялата страна. Протестите на учителите ще продължат, но те вече ще бъдат в извънработно време. Ще се организират молебен за спасяването на българското образование, мълчаливо бдение, автошествие. Ако преговорите с правителството се провалят, от 24 септември учителите ще започнат да стачкуват ефективно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?