Полякът Йежи Бузек е новият председател на ЕП

Полякът Йежи Бузек е новият председател на ЕП
В началото на новия си петгодишен мандат Европейският парламент (ЕП) избра във вторник за свой председател бившия полски премиер Йежи Бузек. Той е представител на Европейската народна партия (ЕНП), чиято група в парламента е най-голяма, и е първият представител на бивша комунистическа страна, избран на толкова висок пост в Европейския съюз.

69-годишният Бузек беше министър-председател на коалиционното правителство на Полша от 1997 г. до 2001 г. Той влезе в Европарламента през 2004 г., малко след присъединяването на страната му към ЕС. Новият председател на ЕП е член на демократичния профсъюз "Солидарност", който сложи край на комунистическото управление в Полша през 1989 г.

Бузек ще бъде председател на ЕП в първата половина на мандата, след което по постигната договорка ще бъде сменен от представител на Партията на европейските социалисти.  Кандидатурата му бе подкрепена от 555 депутати.

"Трябва да осъзнаем, че в момента сме в криза и европейците очакват решение на този проблем", заяви Бузек пред евродепутатите, цитиран от ББС, и добави, че човешките права ще бъдат приоритет.

Парламентът обаче отложи с два месеца вота за официалното преизбиране на Жозе Мануел Барозу за председател на ЕК, който се ползва с подкрепата на всички страни членки на ЕС.

Европейската народна партия е с най-голямо представителство в парламента - 264 депутати, следвана от ПЕС – 183 депутати и Алианса на либералите и демократите с 84. Групата на Зелените е от 52 депутата.

В новия 736 местен парламент намериха място и редица крайно десни партии, като все още не е ясно дали те ще съставят общ блок, включващ унгарската "Йоббик", френската Национален фронт, белгийската Фламандски интерес, българската "Атака", датската Народна партия и холандската Партия на свободата.

Половината от депутатите са в парламента за първи път. Представителството на жените в новия парламент е 35.3%. Най-младият депутат е на 25 години – датчанката Емили Турунен, а най-възрастен е бившият италиански премиер Чириако де Мита на 81 година.

Споделяне

Още от Европа