Поляци и румънци искат да доставят нови вагони на БДЖ

Поляци и румънци искат да доставят нови вагони на БДЖ

Полски и румънски производители на подвижен жп състав са подали заявление за участие в процедурата на "БДЖ Пътнически превози" за доставка на 40 чисто нови пътнически вагони с прогнозна стойност над 76.668 млн. лв. без ДДС. Това съобщи в петък националният железопътен превозвач.

Кандидатите са "Х.Цегиелски - Фабрика пояздув шинових" Sp.z.o.o. ("Завод за релсови превозни средства" ООД) от Полша и румънската "Астра вагоане калатор".

След разглеждане на тяхната документацията, процедурата ще продължи с подаване на технически и ценови оферти.

Търсените вагони са за междурелсие 1435 мм и се иска да бъдат доставени до 12 месеца след подписването на договора за изработката им.

Заявената поръчка е за производство на 14 вагона втора класа, 10 вагона първа класа, 8 вагон-бистра и 8 вагона, пригодени за лица с ограничена подвижност, които да отговарят на всички съвременни европейски изисквания за комфорт при пътуване.

Вагоните ще разполагат с автоматична система за климатизация, обезопасени електрически контакти 220 V с достъп до всяко седящо място, Wi Fi, вътрешни и външни информационни дисплеи, система на видеонаблюдение и др.

Новодоставените вагони ще бъдат предназначени основно за обслужване на дългите маршрути до Варна и Бургас.

Реализирането на процедурата за производство и доставка на нови вагони значително ще повиши качеството на предлаганата услуга от "БДЖ - Пътнически превози", което е основния приоритет в работата на управленския екип на дружеството, посочва се още в съобщението на държавната компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?