Поляците няма да патрулират в Кербала и Наджаф за рожденния ден на 12-ия имам Махди

Поляците няма да патрулират в Кербала и Наджаф на 29 и 30 септември, когато шиитите ще честват рождения ден на дванадесетия имам Махди.

В сряда и четвъртък по улиците на свещените шиитски градове Кербала и Наджаф няма да има полски войници, съобщи полският министър на отбраната Йежи Шмайджински, предаде Франс прес.

"Полските войници няма да се появяват по улиците на Кербала и Наджаф по време на събиранията на поклонници. За реда при протичането на поклоненията ще трябва да следят иракската полиция, Национална гвардия и армия", заяви министърът, цитиран от полската агенция ПАП.

Около 400 полски войници и близо 400 български войници са разположени в Кербала в базите на многонационалната дивизия от 6000 души под полско командване в зона южно от Багдад.

В пресцентъра на Министерство на отбраната в София не можаха да кажат дали българите ще патрулират заедно с иракчаните. Според говорителя на МО Румяна Стругарова, от Кербала не били информирали за подобно решение, а и имало още време до сряда.

В събота шефът на българското военно разузнаване ген. Пламен Студенков посочи двата дни като едни от най-опасните за българския контингент. Тогава в Кербала се очакват 3 млн. богомолци шиити.

"Именно в този период ние разполагаме с информация, че е възможно част от милициите или привържениците именно на Заркауи в Кербала и Наджаф да проведат терористични актове с цел отново създаване на психоза, показване, че иракските сили за сигурност не са в състояние да контролират обстановката и в крайна сметка да се опитат да отложат изборите, така че в този първи конфликтен период трябва да бъде повишена сигурността и най-вече контрола и в нашия батальон", каза ген.Студенков в предаването "Седмицата".

От 15 октомври започва един от най-големите арабски празници Рамазан и при него съществуват моменти, които могат да доведат до ескалация на напрежението в Ирак, но към момента и в Кербала и в Кадисия обстановката е сравнително спокойна, заяви още ген. Студенков. В зоната Център-Юг, където е Дивания нападенията са 7-8 пъти по-малко в сравнение с другите сектори. В перспектива се очаквало зоната за евентуалното преместване на българските бойци Кадисия да бъде по-спокойна.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?