Поляците остават в Ирак и след 30 юни

Полският президент Александър Квашневски потвърди в сряда ангажимента на страната си в Ирак, като каза, че полските войски ще останат и след предаването на властта на иракско преходно правителство на 30 юни. "Нямаме намерение да изтеглим войските дори и след 30 юни", казва той в интервю за италианския католически вестник Авенире и отбелязва, че страната му няма да последва примера на Испания, която изтегли контингента си от 1300 войници по решение на премиера Хосе Луис Сапатеро.

Изявленията на Квашневски идват седмица след като премиерът Лешек Милер постави под въпрос военното присъствие на Полша в Ирак с думите, че страната му не може да остане сляпа за решението на Испания. Милер каза, че няма да се прибързва с решение, но проблемът остава, припомня АП.

Пред вестник Авенире Квашневски изразява също оптимизъм, че ще бъде приета нова резолюция на ООН за Ирак. "Сега всички трябва да сътрудничим ООН да поеме отговорност", отбелязва той.

По-малко от половината поляци подкрепят присъствието на страната в Ирак, сочи проучване на полския Център за изследване на общественото мнение, цитиран от Ройтерс. Подкрепата за полското участие във водената от САЩ коалиция спадна до 29 процента този месец от 36 на сто през март на фона на задълбочаващите се размирици в Южен Ирак, където са полските сили, обяви центърът. Две трети от населението са против полското военно присъствие, като броят им е нараснал с 6 процентни пункта от март досега.

Споделяне

Още от Свят