Поляците разделени за мястото на погребението на Качински

Поляците разделени за мястото на погребението на Качински

Плановете за погребението на полския президент Лех Качински в катедрален комплекс, където са положени тленните останки на крале, военачалници и национални герои, предизвикват противоречия и заплашват да разрушат националното единство, предаде ДПА в сряда.

Трагедията, отнела живота на Качински, съпругата му Мария и други членове на полския елит, обедини поляците, заличавайки партийните различия. Но решението президентската двойка да бъде погребана в криптата на Вавелската катедрала в Краков стана причина за разпалени дискусии.

Група от неколкостотин демонстранти, които протестираха снощи срещу полагането на тленните останки на Качински в катедралния комплекс в Краков, заявиха, че планират още протести, настоявайки, че мястото за погребението е било определено без съгласието на обществото. Според други значимостта на покойния президент се преувеличава и честта, която му се оказва, е незаслужена.

Полският режисьор Анджей Вайда, създател на филма "Катин", посветен на избиването на полските офицери в Катинската гора през 1940 г., отправи призив към полската църква да отмени решението си президентът Лех Качински да бъде погребан във Вавелската катедрала в Краков. В отворено писмо Вайда, който през 2000 г. спечели наградата Оскар на американската киноакадемия за цялостното си творчество, прикани полските църковни власти да се откажат от "това крайно неуместно решение, взето прибързано, в момент на
траур".

Десетки хиляди потребители на интернет по-рано днес се включиха в групи в различни полски социални мрежи и във Фейсбук, които се обявиха против погребването на Качински във Вавелската катедрала. Според тях по този начин на покойния президент се отдава незаслужена почит.

Служители призоваха за единство и спокойствие по въпроса за мястото на побребението на Качински, докато хиляди поляци се стичаха на поклонение пред тленните останки на президентската двойка.

Ако властите в Краков смятат, че Вавел е подходящо място за погребението на Качински, това би трябвало да сложи край на дискусиите по въпроса, каза заместник-директорът на Бюрото за национална сигурност Витолд Вашчиковски.

"Не разбирам хората, които имат сила да протестират. Имайте почит към скръбта и болката, които преживяваме всички. Този протест няма да ви даде нищо", заяви депутатът Павел Понцилиуш.

Бившият полски президент и създател на "Солидарност" Лех Валенса заяви, че приема решението на кардинал Дживиш Лех Качински и съпругата му да бъдат погребани във Вавел. Валенса каза, че е "верен син на Църквата, грешен, но вярващ". Може да не съм съгласен, но щом е взето решение, приемам го. Не  искам да се включвам в дискусията дали президентът да бъде погребан във Вавел, заяви Валенса.

Катедралата на полските крале, която се намира на хълма Вавел в Краков, е и пантеон на великите мъже, изиграли решителна роля за суверенитета на страната. Главната църква на архидиоцеза в Краков, катедралната базилика "Св. Станислав и Св. Вацлав" е била построена в готически стил през 14 век, на мястото на по-стара катедрала от 11 век, разрушена при пожар около 1305 г. Достроявана и богато орнаментирана през 16 и 17 век, тя се намира в близост до Вавелския кралски замък. В криптите ѝ се намират гробниците на последните крале на династията на Пястите, могъщата Ягелонска династия и династията Ваза.

В нея се намира и гробницата на крал Ян Трети Собески, победил турците в голямата битка при Виена през 1683 г., и неговата съпруга Мария Кажимера.

Катедралата започва да играе ролята на национален пантеон след погребването в криптите ѝ през 1817 г. на Юзеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия.

Година по-късно в катедралата е положен и генерал Тадеуш Костюшко, участвал в борбите за независимост на САЩ, ръководител на полското въоръжено въстание, потушено през 1795 г. и довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия.

През 19 век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки.

В катедрала почива и друг национален герой, маршал Юзеф Пилсудски, баща на полската независимост през 1918 г. В криптите на катедралата са положени и тленните останки на генерал Владислав Шикорски, председател на полското правителство в изгнание през Втората световна война, загинал при самолетна
катастрофа над Гибралтар през 1943 г. Тленните му останки са върнати в Полша през 2008 г.

До ковчега на маршал Пилсудски в неделя ще бъдат положени тленните останки на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?