Поляците във Великобритания спират работа, за да покажат значимостта си за икономиката

Поляците във Великобритания спират работа, за да покажат значимостта си за икономиката

Полските работници във Великобритания планират стачка, чрез която да демонстрират каква е значимостта им британската икономика, пише сайтът Дневник в четвъртък.

Поляците възнамеряват да не се явят на работните си места за един ден на 20 август в знак на протест срещу стереотипа за имигранта, който е във Великобритания, за да се възползва от социалните плащания от държавата.

Инициативата, родила се в интернет, набира популярност и спечели подкрепата на най-големия полскоезичен вестник във Великобритания.

Повече от половин милион поляци работят във Великобритания и тяхното отсъствие би предизвикало сериозни пречки за бизнеса и сектора на услугите в страната. Най-тежко биха били засегнати строителството, хранителната индустрия и здравеопазването.

Привържениците на идеята призоваха и други имигрантски общности да се включат в протеста.

До момента инициативата няма организация или човек като свой лидер, но масово онлайн гласуване показва, че би спечелила сериозна подкрепа.

Идеята дойде от публикация в интернет форум за поляци във Великобритания, от имигрантка, разтроена от негативното отношение на обществото и липсата на адекватна оценка за високата стойност, с която имигрантите допринасят към икономиката.

"Веднъж през 1980 г. имигрантите в Америка не отидоха на работа само за един ден. Резултатът? Всичко спря: метрото, комуникациитe, кафенетата. И мрънкането спря. Може би е наш ред", написа тя.

Томаш Ковалски, редакторът на "Полски Експрес" във Великобритания, забелязал популярността на идеята.

"Мисля, че е добра идея. Не става дума за ярост, това просто е начин да се покаже на хората във Великобритания, че имигрантите са важна част от държавата", посочва Ковалски.

"Само защото животът в Англия е по-добър, не означава, че ние трябва да бъдем третирани като добитък", заявява в коментар в интернет Дани, който ще подкрепи стачката.

Изследване, поръчано от британското правителство миналата година, показа че вероятността поляците, които живеят на Острова, да работят, е почти 20% по-висока от вероятността британците да се включат в трудовия пазар. Изследването използва данните от последното преброяване и показва, че 81.2% от поляците и едва 69% от британците имат работа.

Процентът, работещи измежду дошлите от извън ЕС, е 59.

Според официалната статистика, днес около 1.3 милиона души, родени в новите държави членки на ЕС, живеят във Великобритания. Половината от тях (688 000) са поляци. Отделни проучвания сочат, че около 508 000 са активна част от работната сила на Великобритания.

Полша е втората държава след Индия, от където идват най-много имигранти на Острова.  След английския и уелския, полският е вторият най-говорен език във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес