Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ползите за България от офсета плуват в мъгла

14 коментара
Ползите за България от офсета плуват в мъгла

Забавените плащания към фирмите, които изпълняват големите договори за модернизацията на Българската армия, оказват "известно влияние" върху темпа на изпълнението на офсетните споразумения към контрактите за нова военна техника. Това посочиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в справка, поискана от Mediapool.

Основната цел на офсетните споразумения по договорите за купуването на скъпа военна техника е да компенсират големите разходи за отбрана, като осигурят инвестиции в други сектори на икономиката. Това е и удобен аргумент пред данъкоплатците, които традиционно не приемат многомилионни харчове за военна техника.

Така всички големи договори на МО са придружени и от офсетни споразумения. В директния офсет влизат дейностите по поддръжката на военното или отбранителното изделие, което ще се доставя с основния договор. Към индиректния офсет срадат инвестициите в различни цивилни сектори на икономиката на дадената страна - придобиване на материални и нематериални активи, технологии, ноу-хау и други.

Много въпросителни при изпълнението

Този инструмент обаче до момента не се използва от България, а на въпрос за каква сума са реалните ползи за България по линия на офсетните споразумения и за каква обща сума са сключени такива споразумения, началникът на сектор "Офсетни програми" към дирекция "Икономическа политика" Кирил Мазнев официално отговаря, че "в настоящия момент се изпълняват успешно четири офсетни споразумения, по две от които има реализирано преизпълнение".

С това се изчерпва подадената от МИЕТ сега информация при положение, че по данни на същото ведомство към средата на 2008 година са сключени офсетни споразумения за 614 265 175 евро, от които 198 285 753 евро са индиректен офсет. Сега от МИЕТ уточняват, че забавените плащания оказват влияние и върху темпа на представянето на нови индиректни офсетни проекти.

По договора между “Юрокоптер” и Министерството на отбраната за закупуване на 12 вертолета “Кугър” и 6 вертолета “Пантер” за военноморските сили за 358 млн. евро, сключен през 2005 г., например споразумението за индиректен офсет е за 105. 6 млн. евро. Пет години по-късно от МИЕ в отговор на запитване на Меdiapool съобщиха, че "се очаква отчет за изпълнението на първия етап от индиректния офсетен проект".

Ново договаряне на споразуменията

В същото време МО поради окаяното си финансово състояние е забавило плащанията по договорите и иска да се разбере с фирмите да приключат договорите на по-ранен етап, като бъдат отказани част от поръчките. От МИЕТ съобщиха, че ако МО преразгледа сключените договори с изпълнителите на специалните обществени поръчки, то и "офсетните споразумения ще бъдат пропорционално преразгледани съобразно постигнатите договорености".

Остава отворен въпросът, ако договорите бъдат преразгледани и фирмите се съгласят да се откажат от поръчки за милиони по желание на България, как точно страната ни ще отстои изпълнението на офсета в своя полза.

Договорът с италианската компания “Аления Аеронавтика” за доставката на пет транспортни самолета “Спартан“ за 91 млн. евро бе сключен през 2006 г., а споразумението за индиректен офсет е за 70.7 млн. евро. То трябва да се покрие основно със строителството на оранжерия за рози. След пет години от МИЕ съобщиха, че "проектът стартира с осигуряването на терена за строителство".

До момента няма санкции

Изпълнението на индиректния офсет се контролира от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. От МИЕТ съобщиха обаче, че срокът за изпълнение на компенсаторните споразумения е 10 години и "до момента не е възниквала необходимост да се налагат санкции на изпълнителите".

В същото време по неофициална информация при изпълнението на повечето офсетни споразумения има изоставане. Към момента държавата обаче не прави много по въпроса за забавянето на индиректния офсет, мотивирайки се с десетгодишния срок за изпълнение на споразуменията.

Междувременно с промени в Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки наскоро бе намалена отговорността при неизпълнение на компенсаторното споразумение от 50 процента на 20 процента от стойността му. Аргументът е "международната търговска практика". В страни като Белгия, Гърция, Италия, Австрия, Португалия, Чехия, Канада и други отговорността при неизпълнение варира от 10 до 15 процента.

Офсетни споразумения са сключени и по договорите с "Даймлер-Крайслер", с “Текстрон” за закупуването на 7 бронирани машини за 14 млн. лева и др.

Разнобой за смисъла на офсета

Офсетните споразумения към договорите за военна продукция не се приемат еднозначно, като има мнения, че те оскъпяват цената на конкретните продукти, които се купуват.

Според Кирил Мазнев обаче не съществуват доказателства, че офсетните задължения водят до чувствително оскъпяване на специалната продукция, а освен това "при правилното и умело използване на компенсаторните механизми създадените нови способности и дългосрочните икономически ползи многократно надхвърлят евентуалното оскъпяване на закупуваната специална продукция".

В края на миналата година обаче директорът на Дирекция "Политика по въоръженията" в Министерството на отбраната Владимир Малинов коментира пред вестник "Бъгарска армия", че "заложените в закона високи изисквания за офсет пораждат съмнения, че компаниите предлагат своите продукти на по-високи цени, като оскъпяването обикновено е около 30 на сто". Той се позова на изследвания на ниво Европейски съюз, според които реалният, номинален офсет възлиза на една трета от стойността на поръчката.

В тази връзка с промените в наредбата стойността на офсета вече е ограничена до 100 процента от цената на специалната обществена поръчка. Кирил Мазнев уточнява още, че с изменението на наредбата офсетът остава задължително условие за участие в процедурата за възлагането на специална обществена поръчка с компенсаторно споразумение, но не е критерий за възлагане, както беше до този момент. Офсетът се насочва изцяло към сферата на сигурността и отбраната, производството на стоки с двойна употреба и трансфер на технологии.

Така въпросът за ползата на България от индиректния офсет остава отворен на фона на предстоящото стартиране на един от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – за купуването на многоцелеви изтребител.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. атака
  #16

  убийството на българина Боби Райнов от цигани?Медияпул защо-вие сте демократична медия?!

 2. Редник Каракочев
  #15

  А бе, кой е тоя Мазнев? Само името му предизвиква определени асоциации.

 3. К.
  #14

  Спомням се, че съдят бившия военен министъ за доставена инсталация за производство на метални конструкции. Не могат ли да я използват за производство на оранжерии? Ще осигурим износа и за НАТО, и за Русияр като по този начин балансираме отрицателното търговско салдо с тази страна.

 4. Пепо
  #13

  сектор "Офсетни програми" към дирекция "Икономическа политика" Кирил Мазнев е генерал майор

 5. запознат
  #12

  Всъщност машината може да е полезна. МО да я използва доколкото може, а свободните мощности да се ползват срещу заплащане от други.Относно офсета.Трябва да се изчистят проблемите с плащанията по основните договори и да се преизчисли стойността на офсета. При намаление на стойността на договорите ще падне и делът на офсета. Ще отпаднат неща които не са реализирани досега. Само да не се окаже, че РБ трябва да доплаща за вече изпълнени части от офсета.

 6. Тъпчо
  #11

  По принцип всичко може да се предоговори, ако договорите са направени както трябва. Но когато са взети едни пари и са разпределени и похарчени, нищо не може да се предоговори. Само ще се приказват мазни неща.

 7. Да,но
  #9

  Опиканият Дядка Аню от хасковската циганска махала съвсем оплеска работата - само далавера търси - КЪДЕ ПРОДАДЕ 120 ТАНКА И КОЙ ВЗЕ КОМИСИОННАТА, АНЮ С КОГО РАЗДЕЛИ КОМИСИОННАТА ЗА 120 ТАНКА

 8. @
  #8

  всъщност тази инсталация за метални конструкции не изглежда толкова зле.може да й се намери голямо приложение в цивилния и военния живот.уви днешните властимащи използваха тази доставка за да подсилят случая "розови беемвета" и да си напомпат медийния живот.елементарно е да се разсъждава така.а сега машината не се ползва и гние (а е платена или се доизплаща)вместо да върши полезна работа.но държавата винаги се е управлявала с тъпоумно упорство и простащина вместо с интелект и мъдрост.

 9. един
  #7

  само в дир.бг видях нещо съвсем скромно по въпроса - беше препратка към друг сайт. Това показва, че "подаването" на информация става дирижирано от едно място и всички сайтове, телевизии и вестничета повтарят едни и същи новини и едни и същи послания. Този случай е умишлено изключен от потока "новини", защото на никого не му изнасят събития, които могат да се тълкуват като "етнически конфликт". А случаят е напълно криминален, макар и в контекста на всеобщата безнаказаност спрямо безобразията извършвани

 10. roko
  #6

  Мазнев - бивш генерал от МО, преждевременно издигнат от правителството на Виденов, изгонен скоро след това поради некадърност, стоял без работа десетина години и назначен от Петър Димитров за директор на дирекция "Офсети" в М-вото на икономиката. Малинов - издигнат от Цонев за началник отдел "Пазарни проучвания" в МО, отговарящ за определяне на фирмите, които да се канят за преговори за доставки. Преди това - експерт в правната дирекция на МО, пряко отговарящ за "заробващите" клаузи в договорите

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.