Изборите не бивало до се превръщат в риск за икономиката

"По–малко по трибуните, повече по обектите", призова президентът

Ще следи всички реформи – от съдебната до пчеларството

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, сн. БГНЕС

Икономиката не обича шокове и изборите не трябва да се превръщат в риск за нея , предупреди президентът Росен Плевнелиев и призова министрите да са "по-малко по трибуните, а повече по обектите". Той не обясни какви рискове вижда за икономиката в предизборния период, нито как ще ги предотвратят министрите, ако ходят по обектите.

В понеделник държавният глава отчете първата година от президентския си мандат. Преди да се кандидатира за президент той беше строителен министър в правителството на ГЕРБ и стана популярен именно като обикаляше строящи се магистрали и пътища, заедно с премиера Бойко Борисов.

От думите му стана ясно, че на по-късен етап ще се включи и в осигуряването на приемственост между старото и новото правителство, липсата на каквато според него е един от трите основни проблема на България. Първите два според президента са дефицитът на справедливост и демографският срив.

"Приемственост и надграждане, а не един партизански подход", заяви Плевнелиев. Той призова партиите да не обещават всичко, за да спечелят повече гласове на парламентарните избори това лято. "Ако решат да водят негативна кампания, да помнят, че доброто име на България се изгражда с година, а може да се разруши за един ден", каза Плевнелиев.

Той прикани управляващите и опозицията по-бързо да се разберат какви промени са необходими в Изборния кодекс, защото забавянето им демотивира гласоподавателите.

Плевнелиев заяви мащабни планове за дейността си през изборната година, от които стана ясно, че смята да наблюдава съдебната, административната, образователната, здравната, водната реформа. В плана му влизат предлагането на мерки за рязко подобряване на бизнес средата и заетостта; борбата срещу корупцията; привличането на инвестиции; развитието на туризма; земеделието; животновъдството; пчеларството и други. Ще продължи и работа към енергийна диверсификация, енергийна ефективност и реализирането на електронното правителство.

Всички тези въпроси обаче са в компетенцията на изпълнителната власт и президентът има ограничени правомощия да влияе на изпълнението им.

Той припомни, че ще предложи пакт за усвояването на еврофондовете, който ще бъде на принципа "ако нещо не работи - го оправи, но ако работи – не го разваляй".

Освен това Плевнелиев обяви, че "гарантира" ненамесата на политици в избора на нов патриарх и оцени високо проведените процедурите по избор на конституционни съдии и нов главен прокурор.

Плевнелиев не отдели значително време на дейността си в ролята на върховен главнокомандващ, но припомни, че подкрепя реформите на правителството в армията, като в същото време е притеснен от многото напускащи военни.

В международната си дейност Плевнелиев се съсредоточи върху отношенията ни с Македония, които през миналата година рязко се промениха и България отказа да подкрепи даването на дата на Скопие за започване на преговори за членство в ЕС.

Според него манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще.

"Един от приоритетите на президентската институция за настоящата година е именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония. Този договор ще бъде изготвен на базата на Декларацията за добросъседство между двете държави от 1999 г. За съжаление, към този момент тази декларация не се изпълнява от управляващите в нашата съседка", добави Плевнелиев.

Държавният глава констатира и успехът на благотворителната кампания "Българската Коледа" която доказва, че в "страната ни живеят милиони добри хора, които са готови да подадат ръка и да помогнат".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?