Помилването на каталунски политици няма да промени положението на Пучдемон

Карлес Пучдемон

Помилването на каталунските политици, осъдени като организатори на референдума за независимост от 2017 г., няма да повлияе на ситуацията около бившия глава на регионалното правителство Карлес Пучдемон, избягал от испанското правосъдие в Белгия. Това заяви министърът на правосъдието на кралството Хуан Карлос Кампо, цитиран от осведомителните агенции.

"Приканвам го да се върне (в Испания), за да се изправи пред съда", каза шефът на ведомството пред радио "Кадена СЕР". "Помилванията изобщо няма да го засегнат", добави той.

Испанското правителство помилва вчера деветима каталунски политици, осъдени през 2019 г. заради сепаратисткия референдум на лишаване от свобода от 9 до 13 години.

Пучдемон оглавяваше каталунското правителство в момента на незаконния плебисцит, а скоро след това избяга в Белгия. На изборите за Европарламент през 2019 г. Пучдемон успя да получи депутатско кресло, но Мадрид отправи молба към Европарламента да замрази имунитета му. В Испания е издадена заповед за арест на Пучдемон; съдебните власти на кралството настояват да бъде екстрадиран заради обвинения в подстрекателство към бунт и злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?