Помилването се бави заради паричните преводи?

Помилването се бави заради паричните преводи?

Забавяне на паричните преводи на компенсациите за семействата на заразените със СПИН либийски деца и събирането на подписи от членовете на семействата, че се отказват от исканията си за изпълнение на смъртните присъди на българските медицински сестри, са най-вероятната причина за неяснотата около заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) на Джамахирията. Това твърдят информирани източници в понеделник вечерта, когато след 19 часа българско време се очакваше да бъде обявено решението на органа за помилване на петте българки и палестинския лекар. Заседанието на съвета бе отложено от 10 ч. сутринта за 19 ч. вечерта.

Объркването е пълно, тъй като според някои източници заседанието въобще не се е състояло, а според други - е започнало късно вечерта. Към 20 ч. българското посолство в Триполи твърдеше, че не е уведомено дали ВСС е имал сесия, както и за евентуалния резултат от нея, предаде БТА. Преди 23 часа АФП съобщи, позовавайки се на свои източници, че заседанието на ВСС все пак се е състояло, но него въобще не е разгледан случая с медиците, въпреки че това е трябвало да стане с още няколко случая. На заседание във вторник очабе това щяло да стане, съобщава Франс прес.

Според Ройтерс пък трябвало да се уточнят още някои детайли от споразумението за компенсациите за семействата на заразените със СПИН деца. 

На 11 юли, когато Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на шестимата медици, външният министър на страната Мохамед Шалкам съобщи, че на заседанието си на 16 юли ВСС, който в Либия е политически орган, ще реши дали да запази, промени или отмени присъдите на медиците, признати за виновни в умишлено предизвикване на епидемия от СПИН в Бенгази.

По непотвърдени данни е възможно официална информация да бъде получена по-късно, от министър Шалкам.

Сутринта заседанието бе отложено поради възникнали проблеми със събирането на подписи от семействата от Бенгази, които срещу получаването на компенсации от по един милион долара, се съгласяват да не настояват за изпълнението на смъртните присъди на медиците. Бе съобщено още, че решението на ВСС ще бъде обявено на пресконференция в луксозния хотел “Коринтия”, но след 19 ч., когато се очакваше пресконференцията, тази информация бе опровергана.

ВСС е 9-членен орган, в който влизат правосъдният министър, главният прокурор, председателят на Върховния съд, най-възрастният апелативен съдия и началници на съдебни дирекции. Те би трябвало да разполагат със съгласието на повече от половината от роднините на болните от СПИН либийски деца за помилване на медиците.

Над 400 са заразените от СПИН деца в болницата в Бенгази, над 50 вече са починали. Общият размер на компенсациите е близо половин милиард долара, но към момента и София, и ЕС отричат да са давали пари за обезщетяване на семействата.

Всяко финансово уреждане на въпроса или сделка ще има съществено влияние върху окончателното решение, отбелязва кореспондентът на ББС  в Триполи.

Съгласно ислямския закон решението на засегнатите семейства да получат компенсации означава, че те се лишават от право да настояват за смъртни наказания.

Освен този фактор, висшите магистрати разполагат и с молбите на  медиците за помилване, с които те се отказват от претенции към Джамахирията за прекараните над осем години в затвор, както и с уверенията от страна на ЕС за гарантиране на пожизнено лечение на децата и строителство на клиника в Бенгази. Срещу това ВСС има три варианта за решение. Най-малко вероятно е той да потвърди смъртните присъди. Възможно е обаче те да бъдат заменени с определен брой години затвор, което ще отложи пускането на медиците с оглед необходимостта от задействане на правната спогодба, която би позволила тяхното изпращане в родината им. Най-очакван и най-благоприятен е вариантът за пълното им помилване, след което не би трябвало да има пречки петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф, който отскоро е с българско гражданство, да напуснат Либия. Преди това обаче висшите магистрати трябва да вземат решение, с което да прекратят и делата за клевета, които либийските офицери водят срещу медиците както и дело по граждански искове, което се глада в Бенгази.

По принцип решението на ВСС е окончателно и не подлежи на обжалване, но според кореспондента на ББС обявеното решение ще бъде последвано от политически преговори между Либия, България и ЕС.

Семействата потвърдили снощи, че са приели обезщетение от един милион долара за всяко заразено дете, но отказали да подпишат каквото и да било, преди да получат парите. Фондация “Кадафи”, която води преговорите със семействата, тази сутрин продължава да работи, за да ускори процедурата, предаде АФП. По-късно стана ясно, че е започнало изплащането на компенсациите.

ЕК обяви в понеделник, че не участва в преговорите между фондация "Кадафи" и семействата на заразените либийски деца във връзка със случая с осъдените медици. Това заяви Кристиане Хоман, говорителката на европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Хоман направи този коментар в отговор на въпрос за евентуална роля на Европейската комисия при изплащането на обезщетенията на семействата на заразените деца.

Комисията ще продължи да помага на болните деца и на техните семейства, както и на болницата в Бенгази, посочи Хоман, но не можа да уточни точната сума, която Брюксел ще прехвърли като нов трансфер в специалния фонд, създаден от Либия и България през 2005 г.

До момента ЕК е отпуснала за фонда 2.5 милиона евро в рамките на план за действие, чийто срок изтича в края на тази година.

Въпреки че от два дни се твърди, че и документите за помилване на медиците, и споразумението с компенсацията на либийските семейства, са готови, никой не признава публично да е давал пари в международния фонд за обезщетение на пострадалите от СПИН епидемията в Бенгази.

Сейф ал Ислам Кадафи, син на либийския лидер, уточни пред в. “Фигаро”, че “парите ще дойдат от финансови дарения под формата на плащане на дълг”. По думите  му ставало дума за България, Словакия, Хърватия и Чехия. От четирите държави само Словакия призна, че са водени подобни разговори с либийската страна.

Българската държава и досега не е дала конкретен отговор с каква сума участва в международния фонд. Говорителят на хърватското министерство на външните работи и евроинтеграцията обяви в неделя, че властите в Загреб не са получавали никаква официална инициатива да се включат в плащанията.

Словакия би могла да помогне за плащанията на семействата на либийските деца, но само след като страната уреди спора на държавния дълг на Либия, а това може да отнеме още много време, съобщи чешката агенция ЧТК. От своя страна Чешкото външно министерство отказа да обясни дали има нещо вярно в публикацията на “Фигаро”.

Според български източници, парите за компенсации били осигурени от либийските власти, които имат интерес от благоприятно решение на казуса с медиците, за да възстановят отношенията си със Запада.

Централна тема в новинарските емисии на СиЕнЕн в понеделник остава очакваното заседание на ВСС за съдбата на медиците. Като посочва, че случаят е най-близо до развръзката си от задържането на сестрите преди 8 години, от американска страна изразяват надежда съветът да се произнесе справедливо за съдбата им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?