Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Помирение: Иванов и Цацаров единни за конституционните промени

Правосъдният министър и главният прокурор "свалят томахавките" и "вземат писалките" в полза на реформата

11 коментара
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров си стиснаха ръцете в знак на помирение и демонстрация на единна воля за съдебна реформа. Метаморфозата настъпи в четвъртък сутринта, ден след като Европейската комисия заяви в устен доклад, че застава категорично зад конституционните промени на министъра и обвърза с тях оценката си за напредъка на България в следващия редовен доклад.

Цацаров, който се противопоставяше на тези промени и позицията му се поддържа от ДПС, БСП и АБВ, сега за пръв път изрази ясно желание те да бъдат приети до края на месеца, както е планирано, а преди второто четене да се внесат поправки, базирани на експертен консенсус. Той вписа исканията си за ускоряване на наказателния процес успоредно с тези на правосъдното министерство за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), уверявайки, че могат да се движат без да се бавят взаимно.

Пред камерите и микрофоните главният прокурор освен това декларира, че "ако съдебната реформа започне отначало, няма да се случи никога". На този фон пък Иванов се съгласи с критиките, че в подготвените промени има пропуски и се извини за "грешните изказвания", с които може би е обидил членовете на съвета.

Преди началото на заседанието на ВСС в четвъртък двамата излязоха пред журналистите да уверят, че нямат междуличностен конфликт и да обявят снемане на напрежението между институциите, за да се води професионален диалог за следващите стъпки от съдебната реформа.

"Да свалим томахавките и да вземем писалките"

"Идеята някак е да свалим томахавките и да вземем писалките. Аз никога не съм я вдигал, аз просто си я нося – и томахавката, и писалката. Мисля, че и министърът също", обобщи Цацаров.

"Аз винаги нося само писалка и мога само да я вдигна. Мисля, че стана ясно – ще опитаме да свалим напрежението", добави от своя страна Христо Иванов.

Ако заявената от Цацаров решителна подкрепа за първото четене на конституционните поправки бъде последвана от поддръжниците му в парламента, ще се гарантира, че реформата няма да бъде стопирана от самото начало. За момента няма мнозинство от минимум 160 депутати, което да гласува промените.

Какъв ще бъде резултатът впоследствие зависи от множество фактори, политически договорки и пазарлъци на най-високо равнище, тъй като същинските законодателни промени, които пакетират реформата на министъра и поисканата от прокуратурата, ще бъдат обсъждани през есента.

Протест и контрапротест пред ВСС

Освен устния доклад на ЕК , другият катализатор на помирението се оказа проведеният преди два дни гражданският протест в подкрепа на реформата и срещу главния прокурор, за който се залепи контрапротест срещу Христо Иванов и в защита на Цацаров.

Преди заседанието на ВСС в четвъртък и двете групи бяха планирали нови протестни акции пред сградата на съвета и бяха разделени от полицейски служители. Оказа се, че те имат общо искане – оставка на ВСС. "Групата за обществен натиск" обаче поиска оставката и на главния прокурор, а "План Б" – на правосъдния министър. Така на влизане за заседанието на ВСС и Иванов, и Цацаров чуха призиви "Оставка" по свой адрес.

Запитан чувства ли се под натиск да подаде оставка, главният прокурор отговори отрицателно: "Няма вариант да подам оставка, защото ми я иска този, онзи от тротоара или някое улично платно. Няма да подам, защото някои, една група, решила, че тя ще бъде моралният съдник на това общество, ще нарече себе си "Протестна мрежа" и ще тръгне да обикаля институциите – днес моята, утре ВСС, вдругиден парламента. Това са морално чистите хора, щом така се идентифицират, окей. Те са съвестта на тази държава".

Цацаров подмина с мълчание контраакцията в негова защита, организирана от сдружение "ПланБ", което неуморно фабрикува всевъзможни компромати срещу Христо Иванов и застъпници на съдебната реформата от ВСС и парламента. Въпросните компромати след това се тиражират в медии, контролирани от майката на Делян Пеевски и са удобни сигнали за сезиране на прокуратурата.

Иванов апелира към поддръжниците си да дадат време за реформата

Христо Иванов апелира към гражданите, които го подкрепят, да дадат време на институциите да си свършат работата: "Разбирам нетърпението, че това да се случат реформи е много голямо. Тази стъпка, която предстои да направи парламентът е само първата, но нека да може да я направи в една спокойна среда. Уличният натиск, както на хората, които ми искат оставката, така и на тези в моя подкрепа, е свещено право на хората, но идва момент, в който трябва да ги уверим, че промените в конституцията са подкрепени от г-н Цацаров и от голяма част от институциите в съдебната власт. Трябва да се случи и то спокойно. Мисля, че ме разбраха и се надявам на едно успокояване и премахване на тази ескалация на напрежение, защото сме докарали нещата до някъде и не можем да си позволим заради грешни стъпки, грешни фрази, да не направим тази важна стъпка".

"И аз правя грешки", прекъсна го Цацаров в дух на взаимна прошка и толерантност.

"Първият път, когато се говори за промяна на ВСС, е по времето на министър (Младен) Червеняков, от десетилетия се чака тази реформа. Да припомня, че когато обявихме стратегията за обсъждане и прокуратурата предстоеше да обяви становище, се срещнахме с г-н Цацаров и той каза, че ще подкрепи разделянето на ВСС. Тогава аз му стиснах ръката, защото му прави чест, че въпреки че оглавява прокуратурата направи тази стъпка. Молим за кредит на доверие, наистина е решителен моментът", репликира Христо Иванов.

Трите писти на главния прокурор

Главният прокурор обясни, че по време на срещата си с президента Росен Плевнелиев преди ден му е очертал четири пункта – прагматизъм, а не популизъм, професионализъм, законодателство и консенсус.

"Експертни законопроекти, а не проекти, писани на коляно, в резултат от грантове, които са били получени преди две или три години. Резултати от тия грантове сега ни се представят като нещо ново... Приемете го така – виждам действията в три писти, които да са паралелни и това да не е повод за забавяне. Някой ме попита дали трябва да започне всичко отначало – то ако започне всичко отначало, няма да се случи никога", коментира Цацаров.

По думите му въпросните "три писти", по които трябва да се предлагат законодателни решения на парламента са първо – промени в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които вече подготви правосъдното министерство, второ – поправка на процесуалните закони, така че да се ускори наказателното и гражданското правораздаване, и трето – антитерористично законодателство.

"Това може да се прави паралелно, нито едната писта не зависи от другата. Поне аз така мисля, а след като не зависи, значи може да се направи", обобщи Цацаров добавяйки, че трябва да има "консенсус в професионалните среди и парламентарно представените политически партии".

"Аз останах с впечатление, че държавният глава го споделя", заключи главният прокурор, след което получи публичната подкрепа от правосъдния министър.

"Без да съм ги чул (пунктовете в детайли), съм сигурен, че имаме съгласие по тях. Ние сме разговаряли многократно с г-н Цацаров и имаме пълно единство на оценките. Всички институции имат своите съществени проблеми – и съдът, и прокуратурата, и МВР, и правосъдното министерство, доколкото има значение. Но няма как в рамките на едно лято всичко това да се изчисти. НПК – абсолютно, капацитетът на прокуратурата – абсолютно. Дори неща като сградите, охраната им, достъпът са огромни теми, натрупвани с годините. Чухме какво ни казват хората, нека да опитаме да покажем, че можем да работим заедно", призова Иванов.

"Дайте ни възможност да покажем, че сме способни да работим заедно"

След това двамата демонстрираха сближаване и по предложените вече промени в конституцията. Първо, главният прокурор отбеляза, че "принципно е добър вариант да се изчистят текстовете в конституцията между първо и второ четене, както и да се работи паралелно и по нещо друго – процесуалните закони", а министърът продължи мисълта му, признавайки, че "наистина има текстове, които са донаждани в последния момент и не са достатъчно добре изчистени".

"Уверен съм, че в началото на сесията на парламента през есента ще можем най-малкото да излезем с една оценка какво трябва да се промени в НПК. Да започне една сериозна експертна дискусия в това отношение. Не са прости тези неща. Започва работа по закона за експертите, по съдебните такси, ще пуснем за повторно обсъждане АПК. Пристигна френският експерт от реформата в юридическото образование. Фронтът е огромен, дайте ни възможност да покажем, че сме способни да работим заедно", очерта мащаба на планираната съдебна реформа Иванов, след което Цацаров повтори тезата си, че "решим ли, че почваме отначало, значи, че зачеркваме всичко, че дръпваме ръчната спирачка".

Цацаров: Не съм виновен за всичко аз

На репортерски въпрос дали е доволен от констатациите в устния доклад на ЕК, които за преден път критикуват прокуратурата за това, че България не постига никакъв резултат в делата за корупция по високите етажи на властта, Цацаров реагира с раздразнение: "А вие доволни ли сте? Какво очаквате да отговоря?!"

"Ефективни разследвания се правят заедно с ефективна полиция и ефективен ДАНС", заяви той и продължи: "Ефективни разследвания се правят от три звена, проблемът е в прокуратурата на първо място, проблемът е на второ място в МВР и на трето място в правомощията на ДАНС. Ако тези три институции работят като хората, дефектите на моята си ги знам, нещата ще се случат".

"Не съм виновен за всичко аз. Като сме господари на производството, разберете ние сме виновните, но ние не сме единствените виновни. Не препращам към МВР – кой разследва, разкрива престъпления? Кой осъществява оперативната дейност? МВР не е единственият виновник, ДАНС не е единственият виновник, но и прокуратурата не е единственият виновник. Стига сте хвърляли на мен и на колегите ми тази вина. Тя е наша обща", продължи Цацаров, заключвайки, че "ЕК не каза нищо ново – за да получи България някаква оценка за напредък, тя трябва да осъществи съдебна реформа".

Обвинител №1 пак намекна, че го лишават от власт

Продължавайки в същия дух, главният прокурор открои резервите си към предлаганите от правосъдното министерство промени в ЗСВ, които не за първи път го предизвикват да извади "томахавката".

"Какво мога да направя аз, ми кажете?! Колко дисциплинарни производства трябва да образувам и колко да ги чакам да се развият тук на третия етаж (заседателната зала във ВСС)? Мога ли да предлагам кадрови назначения? Не. Да ви отворя ли една скоба?.. Законопроектът, който е предвиден, не предвижда да имам такова правомощие. Но това право да има министърът на правосъдието – тотално за всички нива на прокуратурата. Мога ли да уволнявам и да наказвам? Не мога. Съответно мога само да се опитвам да упражнявам правомощията си в размера, който ми е дал законът", каза той.

Напълно е възможно конституционният проект да бъде коригиран до седмица

Запитан споделя ли позицията на ДПС , че гласуването на конституционните промени трябва да бъде отложено за след местните избори, което автоматично препраща цялата реформа за догодина, така че настоящият ВСС да запази позициите си, Цацаров коментира:

"Вижте, каквото и да подкрепям или не, ще се случи това, което ще решат народните представители. Напълно е възможно това, което е внесено, да бъде коригирано, шлифовано и може да стане до другата седмица. Вижте, с експертни усилия нещата не стават зле. Нещата стават зле с популистки усилия. До момента усилията са смесени – популистки и експертни. За съжаление добрите идеи на моменти биват удавени от популистки стремеж. Издига се едно знаме, това е реформата. Издига се второ знаме – не сте за реформата, значи сте врагове, значи сте от другата линия. Моята реформа, аз ви я казах, едно, две три, четири. Виждам ги в осъществим вариант".

Извинения и помирение и във ВСС

Новият курс на главния прокурор бе последван и от членове на ВСС, които са негови съмишленици. След като в последните седмици мнозинството във ВСС гласува две декларации срещу него, Христо Иванов поднесе в четвъртък извинение "за всичко, с което съм ви засегнал професионално".

Той информира кадровиците на Темида, че в петък ще се срещне с Цацаров, а в понеделник ще бъде организирана нова среща, на която да бъдат обсъдени констатациите на ЕК отпреди ден.

"Тази ескалация във всички възможни посоки не е полезна и това, което помолих, е за кредит на доверие, за да можем да гласуваме на първо четене промените в конституцията, после професионален дебат, за да оправим, после да започнем работа с ВКС и главния прокурор за процесуалните закони", продължи министърът.

"Времето лекува и скръбта, и обидата, защото човек се променя. Той вече не е такъв, какъвто е бил, и обижданият, и обиденият са вече други хора. Аз приемам това, което Вие споделихте, като бъдещи намерения. Преди ескалацията в срещата между вас и част от съвета, аз ви помолих за същото. Оттук-нататък да започнем да работим по същинските проблеми", поде този тон Незабравка Стоева от ВСС.

По повод критиките на ЕК за липсата на напредък в борбата с корупцията председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов посочи, че откакто е встъпил в длъжност, всеки месец изисква справка за забавени корупционни дела и от 2014 г. до юли т.г. няма нито един неизписан такъв казус. Добави и че по 8 от тези дела окончателно са произнесени ефективни присъди.

"Приятно изненадана съм от данните. И това ми дава повод да изкажа своето становище. И извинение", репликира го Светла Петкова, която по-рано твърдеше, че ВКС е основен виновник за липсата на напредък на България в тази сфера.

"Сега виждам, че за 6-месечен период има активна работа. Явно критиката е била, и макар че бях малко рязка, може би сега с чувство на съжаление, че някои се почувстваха обидени, аз още един път се извинявам. Надявам се за ползотворна работа на върховните съдилища", завърши изказването си Петкова, която традиционно е далеч по-язвителна към несъгласните с мнозинството свои колеги.

Калин Калпакчиев също се включи, за да изрази удовлетворението си от сближаването на позициите между отделните членове на съвета и напомни, че съдът е само арбитър по корупционните дела, а няма отговорност по разследването.

Волята ни за реформа ще се оценява по действията на НС

ЕК ще оценява оттук-нататък политическата воля за провеждането на ефективна съдебна реформа в България по действията на парламента, а не на правителството, коментира преди заседанието министър Иванов пред БНР.

"Разделянето на ВСС е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата", напомни той.

Според него правителството си е свършило работата на този етап, изготвяйки предложения за конкретни промени в конституцията, които до края на месеца следва да бъдат разгледани в пленарна зала.

"В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. От тази гледна точка ние също трябва да очакваме подобно отношение в българския парламент на тази тема", коментира още правосъдният министър.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Васил Митов
  #11

  "Обвинител №1 пак намекна, че го лишават от власт". Главният прокурор може да има много администратвина власт, но не и власт над Съда.

 2. Васил Митов
  #10

  Добре, че е ЕС да ни слага малко в ред, като ни заплашва, че ще ни спре издръжката от време на време.

 3. Apostol
  #9

  И каква стана тя? Заровили томахавката, ден след като ББ Велики нареди това. Нали той заповяда да се спрат квалификациите и споровете. Защото пазарлъкът върви, въпреки опитите на РБ да бъдат честни. До последно вчера единственият кандидат за омбудсман беше Мая от Жабокрек. Далавера. Парламентарната чалгаджийка става омбудсман, Миков гласува промените в конституцията. Защото Местан не ще, колкото и чай да пие Бб с него. Христо Иванов свива ушите, разделят ВСС на две, голяма работа,Цацаров си запазва безкрайния мандат и всички са доволни. Вижте обаче отчета на Точкова кщолко пращаме всички ние заради некачествено парвосъдие!

 4. Nikola Nikolov
  #8

  Така е - добре, че са реформаторите и най-вече Д С Б, начело с Радан Кънев! И никой не може да го отрече, дори и тролЮвете(с "ю" е по-обидно!)!! Гадното е, че една от най-важните фигури в този процес - тази на гл. прокурор, обяснимо е за запазване на статуквото.Съзнателно ситуиран, от остарялата нормативна уредба(Конституция), не само като вечен, но и като богопомазан и недосегаем - комуноидите много добре са знаели как да си гарантират бъдещите далавери безнаказано!!!

 5. Доналд Дък
  #7

  Няколко крачки назад, назад Г-н Цацаров. С елементарното и плоско поведение съвсем оголихте фигурата, която временно олицетворявате.

 6. Роси
  #6

  Ами аз съм умерено доволна. Много важно беше излизането на тези 1000 човека пред съдебната палата. Много важен беше разговора на Радан с ДПС. Знам как реагират хората, които са наясно със системата #Кой, но за мен по-важно е стъпка по стъпка, с постоянен обществен натиск, да се прави нещо смислено, отколкото да си плюйкаме по форумите. Не съм наивна, знам, но досега в "горещата фаза" разбрах, че има отговорни съдии дори във ВСС, разбрах, че постарому вече не може, нещата са казани... Така че само напред, нека да се търси това пусто мнозинство за промяна на тъпата конституция и ако се види, че нещата заспиват, да ги събуждаме с малко шум от улицата...

 7. Мони_deactivated_1480055728
  #5

  А причината за промяната в Цацаров е била, че в устния си мониторингов доклад за България, ЕК е била ОСОБЕНО МНОГО КРИТИЧНА към прокуратурата.

 8. RedDevil
  #4

  Изказването за тротоарите му е много в стил Орешарски!

 9. БАЦЕ
  #3

  тия и двамата не са самички,в смисъл и зад двамата има по една тумба,хубавци

 10. И какво от това
  #2

  В Светата Библия, пише, че ПО ДЕЛАТА/резултатите/трябва да се оценява, а не по думите! Текстовете на депутатите са само думи, които НЕ СЕ знае дали и колко ще проработят на практика! Дали са достатъчни!У нас всичко се прави НА ПАРЧЕ, законите се поправят толкова често...Желая успех, но се опасявам, че това ще се окаже поредната БЪЛГАРСКА РАБОТА!Ще има нужда от нови допълнения, поправки, поправки на поравките! Да, трябва да се тръгне,а не да се чака, но и да се МИСЛИ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.