Помирително кафе Цветанов-Сидеров "стабилизира" коалицията

ГЕРБ допуснаха да заменят "Атака" с "Воля", но засега не се налагало

Помирително кафе Цветанов-Сидеров "стабилизира" коалицията

Часове след сутрешния намек от страна на ГЕРБ, че "Атака" може да бъде заменена от "Воля" в управлението, Цветан Цветанов и Волен Сидеров пиха кафе в петък, ръкуваха се дружески пред медиите и заключиха, че коалиция е "стабилна".

От страна на ГЕРБ бе поет ангажимент да се водят по-чести разговори, а лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" се коригира, че зам.-председателят на ГЕРБ не бил "бивш комунист", както го нарече преди ден, а само комсомолец. В умиротворителната среща участва и вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ), който не беше особено словоохотлив пред медиите.

Другите обаче увериха, че управлението няма необходимост от преформатиране, а само от повече разговори.

Не е ясно какво ще променят разговорите, след като лидерите на трите партии от патриотичното обединение все по-често си изпускат нервите с яростни закани един към друг, но и към ГЕРБ.

Вицепремиерът Валери Симеонов предупреди в последните дни, че коалицията "Обединени патриоти" (ОП) "скърца" заради стремежа на ВМРО начело с Карсимир Каракачнов да узурпира медийното пространство за собствени цели, както и заради пасивността на шефа на парламентарната група на ОП Волен Сидеров, който не предприема нищо за изглаждане на напрежението.

Преди ден Сидеров пък не само призна за конфликт в ОП, но обвини за него председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, като едновременно с това нападна Валери Симеонов, че обслужва интересите на Цеко Минев.

В петък сутринта депутатът от ГЕРБ Делян Добрев допусна пред Нова телевизия, че ако напрежението в коалицията е нетърпимо, "Атака" може да бъде заменена с "Воля". "Погледнато математически, броят на депутатите на "Атака" е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета", коментира Добрев и допълни, че подобна "хипотетична смяна" е възможна.

Малко след това Сидеров, Цветанов и Симеонов се събраха в парламента на "рутинна", по думите на Цветанов, среща. След приключването ѝ те отказаха коментари, но малко след това Сидеров прие да се здрависа с Цветанов пред камерите.

"Това достатъчно ли е? Ръкостискане. Всеки е казал нещо. Няма проблеми", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Сидеров, който в четвъртък нарече Цветанов "бивш комунист от МВР", обяви: "Оказа се, че не е бил комунист - убеди ме. Бил съм заблуден. Само комсомолец е бил. Но и аз съм бил".

Лидерът на "Атака" уточни, че ще продължава да изразява лично мнение.

След множество журналистически въпроси двамата все пак казаха, че са изгладили противоречията и че ще имат повече срещи и комуникация. По време на разговора не била повдигана темата за ратификацията на Истанбулската конвенция, по която е и основният разнобой между ГЕРБ и "Обединените патриоти".

"Да, да, изгладихме (противоречията - бел. авт.). Не се безпокойте. Просто виждам, че много сте загрижени. Надявам се по-често да се виждаме. По-често обсъждане на проблемите", обяви Волен Сидеров след журналистически въпроси.

А Цветан Цветанов допълни: "Стигнахме до извода, че трябва да си говорим по-често и нещата ще се оправят. Стабилна е коалицията. Нямаме абсолютно никакви разминавания, имаме различни мнения, но смятам, че във формата на диалог ще бъдат изчистени и ще бъдем единни в пленарната зала".

Коалиционните партньори са се разбрали още да не се обиждат през медиите.

На въпрос дали Веселин Марешки може да смени Волен Сидеров в коалицията Цветанов обяви: "Не. Засега не е необходимо".

На срещата не присъстваше третият лидер на ОП и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Зам.-председателят на ГЕРБ даде да се разбере, че срещата е планирана като пиене на кафе, а уговорката за това е направена снощи с лидера на ″Атака″. Виждането им пък съвпаднало с идването на Валери Симеонов до парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България