Помощ по 15 хил. лв. за наследниците на загиналите в пожара лесничеи

Помощ по 15 хил. лв. за наследниците на загиналите в пожара лесничеи

Законните наследници на загиналите в пожара край санданското село Петрово служители ще получат по 15 хил. лв. еднократна помощ от държавата, реши правителството на редовното си заседание в четвъртък.

Средствата се осигурени от бюджета на социалното министерство и ще бъдат предоставени на семействата на двамата служители на Югозападното държавно предприятие - 48-годишния Валери Димитров от Кресна и 34-годишния Антон Гръбчев от Петрич. Те бяха погълнати от огъня край село Петрово и за смъртта им се води разследване от прокуратурата.

По Кодекса за социалното осигуряване за смърт при изпълняване на служебните задължения се полагат 540 лв. от държавата, но социалният министър Гълъб Донев каза, че тази сума не може да компенсира онова, което двамата загинали горски служители биха допринесли с труда си, доходите си, с емоционалното и семейно присъствие сред своите близки и роднини. Президентът Румен Радев също призова за изплащане на по-големи суми на наследниците.

Така сега е решено да се изплатят по 15 хил. лв., но нормативната уредба относно сега предвидените 540 лв. няма да се промени, тъй като е невъзможно да се обхванат всички възможни случаи, при които би трябвало да се подпомагат семействата на загиналите при изпълнение на служебния дълг, каза миналата седмица социалният министър.

Тогава той поясни, че съпругата на единият от загиналите също има право на наследствена пенсия пет години преди навършване на възраст за придобиване право на пенсия, ако е с увреждания може, може по-рано да бъде отпусната наследствена пенсия. Гръбчев е бил пред годеж с приятелката си.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?