Помощи за отглеждане на стари български сортове и породи ще получават фермерите

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Снимка: БГНЕС

Земеделските стопани ще получават допълнителни евросубсидии, ако отглеждат стари български сортове плодове и зеленчуци. Подпомагането по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще започне догодина и ще може да се кандидатства от 1 март до 15 май, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който участва в конференция "Добрата храна е сила“.

Мярката е нова и затова до момента интересът е слаб, заяви пред журналисти зам.-министърът, цитиран от сайта Инвестор.бг

"Подпомагането е специфично за сортовете, които са обект на генетична ерозия и вече по икономически причини не се предпочитат от българските производители. Тяхната обработка е по-скъпа, а и търговските вериги не ги искат. Но пък това са сортовете, които помним като вкусните български продукти от миналото“, обясни Грудев.

Той допълни, че чрез това подпомагане ще се компенсира частично загубата на доход и на икономическа стабилност на производителите, ако се заемат с плодове и зеленчуци, които губят битката с новите модерни хибридни сортове.

Стопаните, които са се заели да отглеждат стари сортове полски култури, могат да кандидатстват за подпомагане от 223.95 евро/ха, за трайни насаждения – 787.39 евро/ха, за зеленчуци – 429.48 евро/ха и за ароматни и медицински култури – 536.86 евро/ха.

В списъка със застрашени от изчезване сортове са включени например силистренските ранна и късна кайсия, краставиците "Гергана“, капиите "Куртовска“ и "Новоселска“, доматите "Невен“, "Идеал“ и "Триумф“, зелето "Балкан“, ябълките "Петровка“, бялата маслодайна роза, някои сортове лавандула. От билките в списъка са включени блатно кокиче, мента и невен.

По мярката се финансират и застрашени от изчезване местни породи животни

Запитан откъде стопаните могат да се снабдят с посадъчен материал, Васил Грудев заяви, че традиционните сортове се пазят в генобанките на институтите към Селскостопанска академия.

Споделяне

Още от Бизнес