Помощите за безработни - безсрочни, инвалидните добавки - само за бедни

Ограничителният срок за получаването на месечни социални помощи за безработица отпада от 1 януари 2011 г., реши кабинетът в сряда с промяна в Закона за социалното подпомагане.

Сега срокът е 12 месеца, като идеята е да не се допуска определени хора да практикуват професията "социално слаб". Промяната се наложи заради решение на Европейския комитет по социални права, който отсъди, че по този начин човек може да изгуби основния си източник на препитание.

Зам.-министърът на социалната политика Валентина Симеонова съобщи, че безработните ще бъдат включвани в курсове за квалификация и преквалификация.

Тези безработни, които отсъстват от курсове, ще бъдат лишавани от помощи за период от време в рамките на две години.

Правителството прие и промяна в Закона за интеграция на хора с увреждания. С нея се въвежда месечна целева помощ за хора с трайни увреждания, с която ще бъде заменена интеграционната добавка. Помощта ще се отпуска при прилагане на подоходен критерий – до 350 лева на член от семейството, но ще се взема предвид и степента на намаляване на работоспособността.

Месечно сумата няма да е по-малка от получаваната досега, уточни Симеонова.

На въпрос дали от правителството са готови за налагане на вето от страна на президента, Симеонова заяви, че са водени разговори с президента и мотивите му са били чути. "Дебатът продължава, хубаво е, ако президентът посочи откъде да се намерят допълнителни средства от бюджета за хората с увреждания и да не се въвежда подоходният критерий", добави Симеонова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?