Заради бюрократични пречки в Непал

Помощите за пострадалите от земетресението се трупат по складовете

Помощите за пострадалите от земетресението се трупат по складовете

Помощта за пострадалите от земетресението в Непал се трупа на летището и по складове в Катманду заради бюрократичната намеса на непалските власти, които настояват да се спазват стандартните митнически проверки и други процедури, дори в сегашната извънредна ситуация, пише в кореспонденция от непалската столица в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на представители на западни правителства и хуманитарни организации.

Представители на хуманитарни организации и на западни правителства изразяват недоволството си от непалските власти, откакто земетресението с магнитуд 7,9 на 25 април взе над 7200 жертви. Според ООН поне 8 милиона от 28-милионното население на Непал са засегнати от земетресението. Най-малко 2 милиона се нуждаят от палатки, вода, храна и медикаменти.

"Забавянето е последица от тромавите бюрократични процедури. В процеса участват толкова много власти на различни равнища, толкова много отдели, толкова много министерства. Ние не искаме продуктите да стоят по складове в Катманду или на летището му. Те ни трябват в пострадалите райони", заяви местният координатор на ООН Джейми Макголдрик.

Посланикът на САЩ в Непал Питър Боди каза, че е разговарял с непалския премиер Сушил Коирала за проблема и е получил от него уверения, че вече няма да има бюрократични спънки.

Първите оплаквания бяха, че правителството на практика е изчезнало и дори високопоставени официални лица признават, че това е основателна критика, пише вестникът.

"Всички се бяха паникьосали, всичко беше затворено и всички се опитвахме да си спасим живота си. Някои критици могат да кажат, че нямаше добра координация в първите два дни", каза в интервю генералният секретар на управляващата партия Непалски конгрес Пума Бахадур Кхадка.

В някакъв момент миналата седмица обаче правителството се съживи, каза Кхадка. И това бе моментът, в който според западни представители правителствените служители са започнали да настояват да се спазва поредица от правила, дори за спешната хуманитарна помощ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Министърът на информацията и комуникациите Минендра Риджал, който е и официалният правителствен говорител, отрече правителството да е забавяло доставки на помощи. "Обвиненията са неверни. Би било по-добре ООН да се занимава повече с изпълнението на задълженията си вместо с критики към правителството", заяви той.

Макголдрик обаче посочи, че нещата се бавят не само на летището в Катманду, а и по граничните контролно-пропускателни пунктове с Индия и дори в регионални централи из страната, а непалски журналисти цитираха митнически служители по ГКПП-та с Индия, които заявяват, че хуманитарната помощ трябва "да мине щателна проверка".

Чиновниците и политиците в Непал са необичайно независими едни от други, което общо взето бе плюс през последните 10 години, когато политическият процес бе парализиран от разпри.

Служителите в администрацията обаче приемат работата си много сериозно и някои може би се опасяват, че ако не документират всички разпределения на помощи, може впоследствие да бъдат обвинени, че са си присвоили продуктите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?