Помощник-държавният секретар на САЩ отложи посещението си в България

Дейвид Хейл

Помощник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл не е успял да пристигне на планираното посещение в България зарадикризата в Близкия изток. Това съобщи посланикът на САЩ Херо Мустафа в началото на първата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ.

Споразумението за провеждане на диалога бе подписано между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп преди месец и половина. Вместо Хейлв София пристигна заместникът му Мат Бойс.

Херо Мустафа обяви, че диалогът между двете държави ще се води по много въпроси, включително икономика, енергетика, отбрана и правосъдие. Част от изказването ѝ бе направено на български. Мустафа обясни, че САЩ наистина държат на партньорството си с България, а "гордата българска нация" заслужават най-доброто за себе си и децата си.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че през март в България ще пристигне помощник-държавният секретар по консулските въпроси на САЩ, за дазапочнат преговори за отпадане на визите.

"Надявам се до година, година и нещо да приключи и тази тема", каза Борисов. Той напомни, че Канада не е имала никакви проблеми с българите, след като е премахнала визите.

България очаква подкрепа от САЩ за присъединяване към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, която Борисов определи като "организациятана белите държави".

Стратегическият диалог между Българияи САЩ ще бъде проведен на пет тематични сесии, чиято цел е да се постигнат конкретни споразумения. Очакванията са диалогът да изведе двустранните отношения между България и САЩ на ново ниво.Посланик Мустафа обясни, че САЩ ще постави въпроса и за 5Gтехнологията.

Борисов фокусира вниманието си върху темата за енергийната сигурност и диверсификацията. В София продължава да цари известна несигурност дали САЩ няма все пак да наложат санкции на "Балкански поток", за който Борисов твърди, че не е продължение на "Турски поток".

Според Борисов страната ни"неслучайно няма проблеми(със САЩ)и натиск за спиране на"Балкански поток", защото го изгражда по възможно най-прозрачен начин".

"Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа "Балкански поток". Първо, той не е "Турски поток", България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Реверсивна, да може да транспортира газ във всички посоки. Като нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб", каза той.

Българският премиер каза, че в сряда правителството ще вземе решение да купи 20% от акциите в терминала за втечнен газ в Александруполис, откъдето ще се внася американски втечнен газ.

Споделяне

Още от България