Помощник на Бин Ладен нападна Франция

Айман ал Зауахири, дясната ръка на лидера на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен, осъди френския закон, забраняващ носенето на ислямски забрадки и други явни религиозни символи в държавните училища, предадоха световните агенции.

В аудиозапис, излъчен днес от арабската сателитна телевизия Ал Арабия, глас, за който се твърди, че е на Ал Зауахири, нарича френския закон ново доказателство за омразата на западните кръстоносци към мюсюлманите.

"Забраната на забрадките във Франция е част от една поредица, в която се вписват и опожаряването на села в Афганистан, разрушаването на къщи върху главите на обитателите им в Палестина, избиването на деца и кражбите на петрол в Ирак", казва гласът от аудиозаписа.

"Забраната на ислямските забрадки не се ограничава с Франция, а е политика, следвана от ционистите кръстоносци чрез техните агенти в Египет, Турция, Тунис и другаде в ислямските страни", посочва още предполагаемият Зауахири.

Френските депутати приеха на 10 февруари законопроект, забраняващ носенето в държавните училища на натрапчиви религиозни символи като ислямски забрадки, големи християнски кръстове и еврейски шапчици кипа.

Законът, който бе подложен на широк обществен дебат, трябва да бъде гласуван и от Сената и ще влезе в сила от началото на следващата учебна година през септември.

Текстът предизвика многобройни демонстрации в арабския свят и в мюсюлмански страни, припомня АФП.

Според комюнике, разпространено от "талибански информационен център" и предадено вчера на Франс прес, лидерите на Ал Каида Осама бин Ладен и египтянинът Айман ал Зауахири се намирали в Афганистан, откъдето подготвяли нови антиамерикански операции.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?