Помощта от над 200 млн. лв. за затворените бизнеси се бави

До момента са подпомогнати около 1 млн. българи с над 900 млн. лв. заради пандемията, отчете Сачева

Помощта от над 200 млн. лв. за затворените бизнеси се бави

Помощта на държавата за затворените бизнеси по време на втория частичен локдаун се бави. Става въпрос за разпределянето на над 200 млн. лв. за собственици и работещи в ресторанти, фитнеси, учебни центрове, кина, магазини в молове, собственици на търговски обекти, които отдават под наем и т.н. Те бяха затворени със заповеди на здравния министър през ноември и до края на януари.

Това признаха управляващите, а като причина посочиха огромния обем работа и одобрението на помощта от Европейския съюз, което вече е факт. Така първите плащания към работещите и бизнеса трябва да дойдат следващата седмица. Това обеща социалният министър Деница Сачева, която представи напредъка по изпълнението на различните правителствени мерки в парламента.

С над 900 млн. лева са подкрепени около 1 млн. души по различни програми и меркиот началото на пандемията, отчете Сачева.

"Със сигурност има хора, които все още очакват от нас своите плащания. Вероятно не сме успели да достигнем до всички, които имат нужда, но обемът от работа, който се върши в момента в Агенцията по заетостта и Агенцията по социално подпомагане, е огромен", заяви социалният министър.

Над 40 000 работници чакат компенсации по програмата "Запази ме"

Една от програмите, по която има забавяне в изплащането на помощите за затворените бизнеси, е "Запази ме". Тя е с бюджет от 50 млн. лв., осигурен от финансовия механизъм React-EU.По нея трябваше да се изплащат по 24 лева на ден на служителите в затворени заради противоепидемичните мерки предприятия.

По програмата са подадени 8194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители, Към вчерашна дата са изплатени 4.5 млн. лв. на 16 000 работници, заяви Деница Сачева.

"Имаше забавяне по мярката, но до края на месец януари всички суми, които са за месеците ноември и декември, ще бъдат изплатени на хората и те ще ги получат", увери Сачева.

По думите ѝ забавянето се дължало на "огромния обем работа" и на "многото сгрешени банкови сметки на работници и служители".

НАП започва да изплаща парите за затворените бизнеси от следващата седмица

По другата мярка за оборотен капитал на затворените бизнеси с бюджет от 156 млн. лв. изплащането на първите суми ще започне следващата седмица, съобщи НАП. Очакванията са да бъдат преведени по сметките на бизнеса над 30 милиона лв. до 28 януари.

Общо над 8100 ресторантьори и търговци, чийто бизнес беше затворен по време на втория локдаун, са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез НАП. Общият размер на поисканата от тях помощ е 115 млн. лв., посочиха от НАП.

Тъй като сумата и броя на търговците е по-малък от очакванията, премиерът Бойко Борисов коментира в четвъртък, че от 30 000 работещи в ресторантьорския бранш, само 6300 са подали заявление за подпомагане(данните са ден преди да бъде затворена схемата за кандидатстване – бел. ред.). Според него това означава, че голяма част от сектора работи на сиво и няма как работниците им да получат подкрепа от държавата.

Право на подпомагане по тази схема имат ресторантьори, фитнеси, учебни центрове, киносалони, собственици на недвижими имоти, които ги отдават под наем, туроператори и други. Това са всички търговци засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването в края на миналата година. Те могат да получат 20% или 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., като таванът е 150 000 лв.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ ще става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение. Не всички подали заявления ще получат подкрепа, тъй като сред тях има и такива, които не отговарят на критериите.Най-честите нарушения са деклариране на оборот за период от 2 месеца, който е по-голям от посочения в справките декларации по ЗДДС, както и искане на финансиране на обекти и дружества, които не са пряко засегнати от заповедите на здравния министър, посочиха от НАП.

Демонстративно отваряне на ресторантите от 1 февруари

Забавянето на изплащането на помощите доведе до експлоатиране на темата от опозицията и извънпарламентарни партии. Въпросът беще поставен първо от Мая Манолова от гражданската платформа "Изправи се", Движение България на гражданите (ДБГ)на Меглена Кунева, а днес бе поставен в парламента и от БСП.

От ДБГ дори призоваха Сачева да си подаде оставката, заради забавянето на парите по програмата "Запази ме". Аргументът им е, че хиляди служители от затворените бизнеси не са получили никаква компенсация от държавата от ноември досега.

Междувременно Българската асоциация на заведенията у нас обяви, че на 1 февруари отварят протестно ресторантите при спазване на противоепидемичните мерки. 

Имаше очакване управляващите да обявят дали ще има разхлабване на мерките и откога. Засега здравните власти са категорично против отварянето на заведенията и ресторантите, заради навлизането на новия щам на коронавируса в Европа от Великобритания. 

Нови 600 млн. лв. по мярката 60/40

Сачева обаче контрира опозицията, след като обяви, че "комулативно до момента правителството е подпомогнало около 1 милион българи по различните мерки и програми. (

Тя информира, че от февруари ще започне приемът на документи за компенсации в размер на 75% от осигурителния доход на работниците.

"Няма как повече от тези 75 процента да се плати, защото това би означавало повишаване на заплатите на работниците и служителите. 75 на сто, без дължимите осигуровки, на практика е сто процента от нетния доход"– така Сачева коментира искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за изплащане на 100 процента от възнагражденията на служителите.

По мярката 60/40 до момента са изплатени 747 млн. лв. и така са запазени 250 хиляди работни места, отчете социалният министър. По думите ѝ за тази година за продължаване на мярката до септември са предвидени 600 млн. лв.

По мярката за самоосигуряващи се, с която се подкрепят секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, са платени 29 млн. лв. Получени са от 2055 работодатели за запазване на общо 27 259 работни места, каза Сачева.

Тя уточни, че по така наречената мярка 80/20 за хотелиери и ресторантьори, транспорт и туризъм са изплатени общо 82 млн. лв. за 1058 работодатели и са запазени близо 30 000 работни места.

По мярката "Заетост за теб", по която работодателите могат да наемат безработни и да получават по една минимална работна заплата заедно с осигуровките за нея, министърът информира, че до момента са платили 8 млн. лв. на 2371 работодатели и са разкрити нови работни места за 8636 души.

Относно целевата помощ за семейства с деца, които се обучават дистанционно, Сачева каза, че до момента са платени 30 млн. лв., а подадените заявления са 48000. От тях до момента са одобрените 36 118.Най-много средства са получили родителите в областите Пловдив, Благоевград, София, Бургас и Русе, посочи Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?