Помощта за скъпия ток на бизнеса повишена на 110 лв./МВтч

Тръгва от 1 ноември, но ще важи само два месеца

Помощта за скъпия ток на бизнеса повишена на 110 лв./МВтч

Компенсацията за бизнеса заради скъпия ток ще е 110 лв./МВтч. Изплащането ѝ ще започне още в началото на ноември с получаването на октомврийските фактури и ще става чрез договори, сключени между енергийното министерство и търговците на електроенергия, доставчиците последна инстанция, производители на еленергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти, и оператори на организиран борсов пазар на еленергия. Тя ще е на обща стойност 450 млн. лв., които ще дойдат от предсрочно взет дивидент от АЕЦ "Козлодуй" и затова не се налага актуализация на бюджета. Компенсациите обаче ще важат само за два месеца, стана ясно от пресконференция на служебния премиер Стефан Янев и министъра на енергетиката Андрей Живков в четвъртък.

Те представиха това решение, взето от Министерския съвет в резултат на протестите на бизнеса срещу високите цени на електроенергията на борсата, които застрашават тяхната дейност и могат да доведат до сериозно поскъпване на стоки и услуги. Искането на работодателите и синдикатите бе фирмите да получат 75 на сто от разликата между борсовата цена на тока и прогнозната, определена от енергийния регулатор.

Преди това правителството бе обявило, че ще предостави 50 лв./МВтч на бизнеса за период от 6 месеца, но искаше парите да се осигурят през актуализация на бюджета, каквато можеше да има най-рано през декември, след като заработи новият парламент. Тогава средствата се оценяваха на 600-650 млн. лв.

Сега помощта изглежда много по-голяма, но реално ще бъде получавана само два месеца.

Макар Янев да обяви, че помощта е съгласувана с бизнеса, с който каза, че не са спирали разговорите от месеци, от писмо на работодателите до президента Румен Радев с настояване за нова среща по проблема става ясно, че те искат далеч по-голяма помощ. Според тях за август трябва да получат компенсация от 74 лв., за септември - 94 лева, а за октомври се очертава да е сума от порядъка на 180 лева за мегаватчас.

Премиерът посочи, че от сега обявените компенсации ще могат да се възползват 630 хиляди фирми. Той уточни, че остава мярката за намаляване на цената с до 30 лв./МВтч за малките фирми, които не са си избрали търговец на ток и така са отишли при доставчик последна инстанция, където цените са по-високи и от борсовите, или пък са били принудени да се снабдяват с ток от тях, защото доставчиците им са решили да прекратят договорите си с тях.

Той обясни, че тази мярка допълва останалите временни мерки за подобряване дейността на борсата за ток и засилване на регулаторния контрол върху свободния пазар.

Янев каза още, че сега иззетият дивидент от 450 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй" ще бъде възстановен в следващите години, като ядрената централа бъде освободена от плащането на тази сума.

Живков уточни, че до пет дни енергийното министерство ще представи образци на договори с търговците на електроенергия и доставчиците последна инстанция и първите компенсации ще бъдат изплатени с фактурите между 1 и 15 ноември. Той обясни, че правителството не може да приеме исканията на бизнеса за директно купуване на ток от големите промишлени предприятия от АЕЦ, тъй като становището на Комисията за енергийно и водно регулиране е, че извънборсовата търговия е незаконна.

На 27 октомври предстои среща с частните електроразпределителни дружества и държавния преносен оператор за търсене на решение на техния проблем със задължението им да купуват ток за технологичните си разходи от борсата, където цените вече достигат 400 лв./МВтч, а в техните такси е заложена прогнозна борсова цена от 119 лв/МВтч.

Преди дни от ЕВН алармираха за това, че до края на годината ще имат недостиг от над 80 млн. лв. заради разликите в цените, което застрашава стабилността на доставките, особено при аварии през зимата. Дефицитът в "Електроенергийния системен оператор" се очаква да е около 60 млн. лв. до края на 2021 г.

Живков каза, че този проблем ще бъде обсъди с мрежовите оператори и заедно с тях ще се търсят решения, но те ще са от 1 януари 2022 г.

Очевидно решението ще дойде през промяната на цените на тока за бита, тъй като мрежовите услуги също се регулират от КЕВР и реално влизат в плащаното от домакинствата,

Относно очакваното поскъпване на тока за битовите клиенти и предприеманото от други държави намаляване на ДДС и такси Янев каза, че се обмислят различни варианти, но за момента не може да се каже нищо категорично.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?