Помощта за затворените бизнеси остава същата

Търговците на дребно искат да получат парите си бързо, а не след месеци

Деница Сачева

Властта не предвижда въвеждането на нови социално-икономически мерки за затворените бизнеси и техните служители по време на обявения 10-дневен локдаун, стана ясно в четвъртък.

В десетте дни от националната блокада (22 -31 март) ще продължат да се прилагат действащите мерки за компенсации на бизнеса и на работещите, които функционират и са финансово обезпечени досега. Допълнителни мерки не се предвиждат, заяви социалният министър Деница Сачева в Добрич на брифинг след обявеното от властите ново затваряне.

Ще продължат да работят схемите за запазване на заетостта, известни като 60/40 и 80/20, които ще могат да бъдат използвани и от работодателите, където има частично затваряне. На правителственото заседание в сряда те бяха удължени до края на май.

Мярката "Запази ме", която обезщетява работещите с 75% от осигурителния им доход, пък ще работи до края на юни. Компенсациите ще се изплащат за не повече от 60 дни в рамките на 2020 г. и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година, в които наетите лица са ползвали неплатен отпуск заради наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган. Средствата за финансиране на мярката бяха увеличени с близо 25 млн. лв.

Сачева напомни, че хората, които ще излязат в неплатен отпуск в следващите десет дни, ще бъдат със запазени осигурителни права.

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск, за да останат с децата си у дома за онлайн обучение в следващите 10 дни, могат да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане и ще получат пропорционално за периода финансова подкрепа. Тя е 650 лева месечно за едно дете и 975 лева месечно - за две и повече деца, каза още Деница Сачева.

Министърът добави, че и програмата "Родители в заетост" продължава да действа. Чрез бюрата по труда могат да бъдат наети за детегледачи безработни роднини или хора със съответните качества, които родителите биха избрали. Заплащането е в размер на минималната работна заплата с осигуровките.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов също организира брифинг, за да успокои затворените бизнеси, че щели да имат "пълна подкрепа" от държавата във връзка с обявените противоепидемични мерки.

Основното подпомагане ще продължи да бъде през Националната агенция за приходите, която най-вероятно ще обяви трета фаза на подпомагане на затворените фирми чрез възстановяване на процент от оборота им. Така те ще могат да покрият фиксираните си разходи като наем, вноски по кредити и др. "Подкрепата ще бъде предоставена на абсолютно всички допустими сектори, засегнати от новата заповед на здравния министър, която очакваме. Веднага след нея продължаваме с нашата работа по нотифициране на ЕК, с идеята да продължим иновативната процедура, която разработихме заедно с Националната агенция по приходите (НАП). С нея НАП вече стана разплащателна агенция, така че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в рамките на тези 10 дни", заяви Борисов. Компаниите ще могат да кандидатстват и преди нотификацията от ЕК, за да се пести време, но плащанията ще станат след това.

Лъчезар Борисов напомни, че вече приключи кандидатстването по процедурата по оперативната програма за "Големите - малки компании" с оборот над 500 000 лева, по която фирмите ще получат до 50 000 лева.

Продължава действието на мерките през Българската банка за развитие за гражданите и бизнеса, както и през Фонда на фондовете. Кабинетът наскоро осигури още 100 млн. лв. за безлихвени кредити до 6900 лв. на физическите лица.

На този фон от Българската ритейл асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, призова за финансова подкрепа от държавата. Затворените бизнеси настояват за "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно". Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци, алармира асоциацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес