Помпейо информира Сеул, Токио и Пекин за срещата Ким-Тръмп

Майк Помпейо и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин

Срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун допринесе от епоха на враждебност районът да навлезе в епоха на диалог, мир и разцвет, заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин по време на разговорите си в Сеул с американския държавен секретар Майк Помпейо, предаде Асошиейтед прес.


Помпейо има задачата да информира съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония как е преминала срещата Тръмп-Ким в Сингапур.


Мун благодари за телефонното обаждане от Тръмп при полета му на връщане от Сингапур във Вашингтон. Южнокорейският президент каза пред Помпейо, че иска да чуе как страните могат "цялостно и експедитивно да осъществят това чудесно споразумение".


"Има много анализи на резултата от срещата, но най-важното според мен е, че хората по света, включително тези в САЩ, Япония и корейците, успяха да избегнат заплахата от война, ядрени оръжия и ракети", каза Мун преди срещата.


"Уверен съм, че в Сингапур осъществихме много полезна, съществена стъпка", отбеляза американският държавен секретар преди тристранна среща в Сеул с колегите си от Южна Корея, Кан Кьон-уа, и Япония - Таро Коно.


Помпейо изтъкна, че Пхенян се е ангажирал да се откаже от ядрения си арсенал, но отбеляза, че това е процес и той няма да е лек.


Ким Чен-ун разбра, че ядреното разоръжаване на Северна Корея трябва да е бързо и че наложените ѝ от ООН санкции ще бъдат отменени само след пълното ѝ ядрено разоръжаване, подчерта Помпейо.


На обща пресконференция след срещата с южнокорейския и японския външен министър държавният секретар заяви, че САЩ остават ангажирани с осъществяването на пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване на Северна Корея.


Южнокорейската министърка акцентира върху здравия съюз между страната ѝ и Вашингтон, след като за всеобща изненада Тръмп обяви края на съвместните военни учения.


"Съюзът между Южна Корея и САЩ е по-здрав от всякога", каза тя.

 

Китай, Южна Корея и САЩ са единодушни, че санкциите срещу Северна Корея ще бъдат отменени само след като страната напълно се освободи от ядреното си оръжие, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо по-късно в Пекин, цитиран от ДПА.


Китай е потвърдил ангажимента си към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които уреждат санкциите срещу Пхенян, каза Помпейо пред журналисти в присъствието на китайския първи дипломат Ван И.


"Санкциите съдържат механизми за облекчаване и се съгласихме, че в подходящ момент те ще бъдат взети под внимание", каза Помпейо.


През следващите седмици САЩ и КНДР ще работят съвместно за получаване на цялостна информация за ядрената програма на Пхенян и започват да "реализират заедно" ангажиментите, поети от президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун на срещата на върха в Сингапур, каза още Помпейо.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?