Помпейо: Комунистически Китай е новата тирания на света

Закриването на консулства на двете страни продължава

Майк Помпейо

Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо призова свободния свят да триумфира над новата тирания, въплътена, според него, от комунистически Китай. Призивът бе отправен след решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в град Хюстън в Тексас, описвано като "шпионски пункт", предаде Франс прес.

"Китай днес е все по-авторитарен във вътрешността на самата страна и по-агресивен във враждебното си отношение към свободата навсякъде по света", заяви Помпейо в реч, която произнесе снощи в Калифорния и чийто тон напомни повече от когато и да е било за Студената война със СССР, посочва Франс прес.

Помпейо също така обвини китайския президент Си Цзинпин, че е искрен последовател на една проваляща се тоталитарна идеология, визирайки неговите функции на генерален секретар на Комунистическата партия на Китай. Това бе рядко ожесточена нападка от страна на Помпейо срещу президента на една от основните сили в света, отбелязва агенцията.

Речта на държавния секретар целеше да представи в детайли стратегията на американския президент Доналд Тръмп спрямо азиатския гигант, обрисуван на няколко пъти като заплаха и опасност.

Помпейо произнесе речта си след новината за затваряне на китайското консулство в Хюстън, което беше нов етап в безпрецедентната ескалация между двете съперничещи си големи сили в света. "Ние затворихме консулството, което беше пункт на шпионажа и на кражбата на интелектуална собственост", заяви Помпейо, без да навлиза в детайли относно приписваните на китайските дипломати деяния.

Знак за нарастващото недоверие към Китай е това, че американската полиция подозира, че китайска изследователка, обвинена, че е скрила връзките си с китайската армия, за да получи американска виза, сега се е подслонила в китайското консулство в Сан Франциско, за да не бъде арестувана.

Речта си Помпейо произнесе от президентската библиотека "Ричард Никсън" в Йорба Линда в Калифорния. Това беше символичен избор, тъй като целеше да потвърди провала на стратегията, подета преди повече от 40 години от бившия републикански президент, когато той започна диалог с комунистически Китай с надеждата, че неговата интеграция в международната общност ще е от полза за известна нормализация.

"Тази стара парадигма просто не работи", заяви Помпейо. "Настъпи часът за свободните нации да преминат към действие", добави той и призова за "нов алианс на демокрациите". Целта му ще бъде да "се промени отношението" на Пекин, пледира Помпейо, без обаче да говори за промяна на режима, въпреки че приветства открито някои китайски дисиденти.

Според Помпейо "Си Цзинпин няма призванието да сее вечно тирания в Китай и в чужбина, освен ако останалите не го оставят да прави това".

Държавният секретар освен това умножи препратките към Студената война, призовавайки останалата част от света да избере своя лагер между свободата и тиранията. Той приветства пробуждането на някои страни, по-специално европейските, но изрази също така съжаление за "стеснителността" на други, като "онзи съюзник от НАТО", който той така и не назова, който е сдържан в защитата на автономията на Хонконг от страх, че ще изгуби достъпа си до големия китайски пазар.

Подобен упрек беше отправен и към американските компании, които се подчиняват на китайските изисквания и подкрепят съзнателно или без тяхното знание сериозни нарушения на човешките права.

По отношение на Китай Помпейо препоръча не да се прибягва до защитаваната от друг бивш републикански президент - Роналд Рейгън - доктрина на доверие и проверка, а вместо това спрямо Китай "да не се доверяваме и да проверяваме".

Но Помпейо призна, че твърдостта не е достатъчна в момент, в който демократите в САЩ, както и някои републиканци смятат, че тази твърда дипломация не е позволила досега да се възпрат китайските амбиции.

"Трябва да говорим с и да дадем власт на китайския народ", заяви Помпейо, допълвайки, че режимът се страхува от мнението на своите сънародници повече, отколкото от всеки чужд противник.

Пекин: Речта на Помпейо бе пълна с идеологически прeдразсъдъци

Китай заяви днес, че посветената на него реч на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо е пренебрегнала реалността и е била пълна с идеологически предразсъдъци, предаде Ройтерс.

Китай призовава САЩ да се откажат от "манталитета от Студената война", каза на пресконференция в Пекин Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

Китай затваря консулството на САЩ в Чънду

Китай разпореди днес затварянето на консулството на САЩ в големия град Чънду в югозападната част на страната. Това стана три дни след решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън, предадоха световните агенции.

Решението на Пекин е "законен и нужен отговор на неразумните мерки на САЩ", се казва в изявление на китайското министерство на външните работи. Не се уточнява в какъв срок дипломатическата мисия в Чънду трябва да затвори врати.

В случая с Хюстън американската администрация беше дала на китайските дипломати срок от 72 часа да си съберат багажа.

Освен посолството в Пекин, САЩ имат пет консулства в континентален Китай - в Гуанджоу или Кантон, Шанхай, Шънян, Чънду и Ухан, както и в Хонконг. Мисията в Чънду беше открита през 1985 г. и обхваща целия район на югозападен Китай, както и автономния район Тибет. Според сайта ѝ в нея работят 200 души, от които 150 имат местен статут.

По повод ескалацията на напрежението между САЩ и Китай от последните дни в изявление на китайското външно министерство се казва, че отговорността за това е на САЩ и че тази страна трябва да положи усилия за завръщането на отношенията в нормалното русло.

Според главния редактор на китайското издание "Глоубъл таймс" Ху Сицзин Китай е дал срок до 72 часа на американското консулство в Чънду да затвори врати, предаде Ройтерс. Американската страна е била информирана днес в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич, което означава, че консулството трябва да преустанови работа в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич в понеделник.

"Глоубъл таймс" е издаван от "Женмин жибао", официалния вестник на Комунистическата партия на Китай.

Споделяне

Още от Свят