Помпейо: Мирът между израелци и палестинци все още е приоритет за САЩ

Майк Помпейо и йорданският външен министър Айман Сафади

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че уреждането на палестинско-израелския конфликт остава приоритет за правителството на президента Тръмп, макар и то да не е съгласно с оценката, че този конфликт е главната причина за нестабилността в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо направи изявлението си в понеделник в йорданската столица Аман. Той призова палестинците да се върнат към преговорите с израелците с думите, че САЩ са отворени за уреждане на конфликта чрез т. нар. двудържавно решение, тоест чрез съществуването на две държави. Помпейо нарече този вариант за решение "вероятна развръзка".

Държавният секретар не отправи критики към израелските власти за действията им при справянето с масовите палестински протести по границата между Израел и Газа през последния месец. Той заяви, че САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава.

В хода на двудневната си визита в Израел и Йордания държавният секретар не се срещна с нито един палестински представител, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?