Помпейо обеща плавен преход към... втора администрация на Тръмп

Майк Помпейо

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отказа да признае победата на демократа Джо Байдън за президент на САЩ и обеща в Белия дом да има плавен преход към втори мандат на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

На въпрос какви мерки взема Държавният департамент за улесняване на прехода с екипите на Байдън, той отвърна: "Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп."

"Ще преброим всички гласове", добави Помпейо и увери, че лидерите на държавите по света осъзнават, че това е "законен процес, който отнема време".

"Светът трябва да има пълно доверие, че необходимият преход, за да може Държавният департамент да е ефикасно работещ днес и ефикасно работещ с президента, който ще встъпи в длъжност на 20 януари следобед, ще бъде успешен преход", каза Помпейо.

Това министерство е напълно ангажирано изборите по света да са сигурни и свободни и честни и моите служители рискуват живота си това да е така", заяви той.

Помпейо добави, че е смехотворно да бъде питан какъв е рискът позицията на Доналд Тръмп да подкопае тези усилия.

Множество лидери на страни съюзници на САЩ, от Франция и Великобритания до Турция, Саудитска Арабия и Израел, поздравиха Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ.

Доналд Тръмп обаче отказва да признае загубата си и се зарече да води съдебни битки за оспорване на резултатите, защото смята, че е имало масови изборни измами, без обаче да представи доказателства за тях, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят