Помпейо обяви, че войските на САЩ вече напускат Сирия

Майк Помпео

Американските военнослужещи вече напускат Сирия, заяви държавният секретар Майк Помпейо в интервю за консервативния сайт Нюзмакс (Newsmax), цитирано от световните агенции в петък.

Той подчерта, че САЩ ще продължат кампанията си срещу терористичната организация "Ислямска държава“ и ще положат максимални усилия за "осигуряване на стабилността на целия Близък Изток“. В отговор на въпрос за срока за извеждането на американските войски от Сопия, държавният секретар каза: "Не мога да ви предоставя информация. Не искам противниците ни да знаят кога ще напуснем“.

Той също така посочи, че Съединените щати искат да продължат да не позволяват на "турците да избият кюрдите" в Сирия след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войници от тази страна.

"Важното е да направим така, че турците да не избият кюрдите, да защитаваме религиозните малцинства в Сирия, всичко това все още е част от американската мисия", каза Помпейо.
Той подчерта още, че САЩ "ще продължат антииранската кампания“. "Ние ще се заемем с тези задачи. Ще продължим да постигаме резелтати. Просто ще се заемем с това, когато американските войски напускат Сирия“, каза Помпейо.

Преди Рождество президентът Доланд Тръмп изненадващо обяви, че ще върне у дома наброяващия около 2000 души американски военен контингент в Сирия, тъй като той е изпълнил целта си да победи групировката "Ислямска държава". Това решение шокира много съюзници на Съединените щати и доведе до оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис и на специалния пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция Брет Макгърк, посочва Франс прес.

Изтеглянето на САЩ от Сирия е заплаха по-специално за кюрдските милиции, които са съюзници на Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава". Турция не крие намерението си да започне офанзива срещу тях, за да предотврати обособяването на управлявана от кюрди територия край нейната граница.

Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън ще замине днес на обиколка в Израел и Турция, където ще обсъди ситуацията в Сирия. Самият Болтън съобщи това в Туитър.

Съветникът на президента за националната сигурност ще бъде придружен от специалния представител на държавния секретар Майк Помпейо за Сирия Джеймс Джефри и от председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

Болтън отбеляза, че ще обсъди с израелското и турското ръководство ситуацията в Сирия с оглед на предстоящото изтегляне на американските войници, предотвратяването на възраждането на групировката "Ислямска държава" и противопоставянето на "иранската злонамерена дейност в региона".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят