Помпейо обяви създаването на Международен алианс за религиозна свобода

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви създаването на международна инстанция за религиозната свобода. Помпейо огласи новината на организирана във Вашингтон голяма конференция по темата, предаде Франс прес.

Ръководителят на американската дипломация заяви, че конкретните параметри на организацията, наречена Международен алианс за религиозната свобода, предстои да бъдат уточнени, но подчерта, че тя ще обедини "страни, които споделят еднакви идеи".

В продължение на три дни Държавният департамент беше за втори път домакин на конференция за насърчаване на религиозната свобода. Темата редовно се повдига от правителството на Доналд Тръмп, тъй като мнозина сред привържениците на Тръмп - християни евангелисти - я смятат за ключова.

Бъдещият Алианс "ще отстоява неотменното право на всяко човешко същество да вярва или да не вярва, според избора си", заяви Помпейо.

От трибуната на конференцията държавният секретар остро разкритикува две от главните мишени на САЩ - Иран и Китай и осъди суровите условия в лагерите, в които Пекин държи над един милион уйгури мюсюлмани.

Помпейо нарече отношението на Пекин към уйгурското малцинство "петното на века" и обвини китайските власти, че са оказали натиск върху някои страни да не участват в конференцията, посочва Ройтерс.

"Китай е сцена на една от най-тежките хуманитарни кризи на нашето време. Това наистина е петното на века", заяви държавният секретар в последния ден на конференцията и зададе въпроса: "Съвместимо ли е това с гарантирането на религиозните вярвания, залегнало пряко в китайската конституция?".

Помпейо, който тази седмица каза, че над 100 чуждестранни делегации са били поканени на конференцията, поздрави страните, които не са се поддали на китайския натиск.

По време на конференцията американският вицепрезидент Майк Пенс призова Саудитска Арабия да освободи блогъра Раиф Бадауи, предаде Франс прес.

Това е рядка критика на правителството на Тръмп по отношение на стратегическия за Вашингтон саудитски съюзник.

Пенс цитира Раиф Бадауи в списък с хора, задържани на различни места по света заради това, че са демонстрирали принадлежността си към дадена религия. Освен Саудитска Арабия, Пенс даде пример с хора, задържани в Еритрея, Мавритания и Пакистан.

"Американският народ е с вас и днес Съединените американски щати призовават правителствата на Еритрея, Мавритания, Пакистан и Саудитска Арабия да спазват свободата на съвестта на тези хора и да ги освободят", каза американският вицепрезидент.

Споделяне

Още от Свят