Поне 10 депутатски мандата иска Мозер за участие в коалиция

Поне 10 мадата в бъдещия парламент е едно от условията на Анастасия Мозер в преговорите за включване на БЗНС - НС в някаква дясна коалиция. Търсена за партньор от Съюза на свободните демократи (ССД), Демократи за силна България (ДСБ) и от СДС, Мозер все още държи ключа към загадката с колко коалиции ще се яви на изборите раздробената засега десница и дори не крие амбициите си да се превърне в архитект на ограничено дясно обединение.

В първия ден от новия политически сезон А. Мозер заяви пред Mediapool, че държи особено на обединението във формата от срещата в Будапеща под егидата на ЕНП. Там присъстваха СДС, ДСБ, ССД, БЗНС - НС и Демократическата партия (ДП).

Към този кръг Мозер включи и движение "Гергьовден" и ВМРО, които според нея са сериозни формации "с присъствие и авторитет".

Коалиционната формула на СДС не е добра

Като "пълнеж", който нито икономически, нито политически, нито исторически се вписва в една коалиция, тя определи останалите десни партии от процеса "10 ноември", с които СДС възнамерява да преговаря за дясна предизборна коалиция. Тези "присъдружни организации", към които СДС се отнася със същото внимание, както към БЗНС -НС, са източник на раздор в една евентуална коалиция, според Анастасия Мозер.

Сред партиите, с които СДС ще води разговори за участие за съвместно явяване на изборите, са сегашните формации на изгонените от СДС Христо Бисеров и Евгений Бакърджиев, както и БЗНС - Н. Петков, към които земеделците на Мозер проявяват особена нетърпимост.

А. Мозер смята, че СДС все още не са решили каква точно ще е формулата на тяхното обединение. По думите ѝ, количеството не винаги означава качество.

Тя припомни думите на Надежда Михайлова, че "присъдружните партии" нямат желание за участие в депутатските листи за следващия парламент.

Готовност за посредничество в раздора между СДС и ДСБ

Според оценката на А. Мозер, отправената от СДС покана за коалиционни преговори и с ДСБ на Иван Костов е "малко проформа", след като около Надежда Михайлова са хора като Бакърджиев и Бисеров.

Едновременно с това Анастасия Мозер заяви готовност да посредничи между двата вражески лагера на ДСБ и СДС, тъй като интересите на България стоят над техния раздор. Председателката на БЗНС - НС призова двете партии да направят компромис и да намерят пътя една към друга.

Поне 10 депутатски места

Другото условие, на което Мозер държи при преговори за съвместно участие на изборите, е в следващия парламент да ѝ бъдат осигурени минимум 10 депутатски места, с които земеделците да имат възможност да формират собствена парламентарна група.

Пред Меdiapool Мозер не изключи възможността част от тези места да получат и сегашните ѝ партньори от коалиция "Народен съюз" - ДП на Александър Праматарски, с уговорката, че между двете формации се запази досегашното сътрудничество. "При всички случаи държа на собствена парламентарна група, защото това ще даде възможност за повече парламентарна изява и повече парламентарно време за изказвания, а това е много важно за демократичното пространство", поясни Мозер.

На въпрос доколко е реалистично това желание на БЗНС НС, Мозер отговори: "Човек трябва да има цел в живота и да я преследва". Тя припомни обаче, че в предишното споразумение в коалицията с ОДС е записано изрично възможността БЗНС да създаде при възможност своя парламентарна група.

Според неофициална информация, по време на отсъствието на А. Мозер от страната за новогодишните празници, депутатът от БЗНС - НС Борислав Китов е водил разговори със СДС, на които били обещани общо 18 мандата за земеделците, ДП и "Гергьовден".

В сряда лидерката на БЗНС - НС отказа да коментира подробности от предварителните разговори със СДС, ССД и ДСБ и да обяви какво точно е обещано и договорено, тъй като "все още има за какво да преговаря".

По-рано тя изрази неудовлетворението си от факта, че членове на земеделското ръководство са водили зад гърба ѝ разговори с хората на Стефан Софиянски.

Пред Mediapool Мозер отрече да е получавала от СДС конкретна оферта за депутатски места и обясни, че иска да има всички възможности пред себе си и едва тогава да обяви публично окончателното си решение.

Консолидация против втори мандат на царя

За БЗНС - НС основно условие за да се случи дясната коалиция ще бъде сходството на принципите, заяви Мозер. Тя припомни, че не всички десни сили са заявили ясно ще подкрепят ли втори мандат на премиера Сакскобургготски, а най-доброто за България ще бъде, според нея, да има консолидация по този въпрос, която да не позволи на царя да получи втори мандат.

По тази линия засега на категорична позиция против нов мандат на Сакскобургготски са ДСБ, БЗНС - НС и ДП. Най-отявлен привърженик на продължение на царското управление е ССД на Софиянски, както и някои от авторитетите на СДС в лицето на Петър Стоянов и Филип Димитров.

Отношението към настоящото управление, заедно с оценката за управлението на ОДС и принципите за бъдещото, са основните разделителни линии между СДС и формата "10 ноември", от една страна, и ДСБ, БЗНС - НС и ДП, от друга.

Споделяне

Още от България