Поне 10 детски дома ще бъдат закрити в следващите три години

Поне 10 социални институции за деца без родители ще бъдат закрити през следващите три години, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова в понеделник след среща с представители на Националната мрежа за децата.

В страната има 138 институции, където се отглеждат 7276 деца.

"Първо ще бъдат закрити тези домове, които са в лошо състояние. До края на тази седмица ще бъде ясно кои са те", каза Симеонова. Случаят на всяко дете ще бъде решаван индивидуално и ще се прави предложение какво да се случи с него - дали да се върне в собственото си семейство, дали ще отиде в приемно семейство или държавата ще се грижи за него.

По оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени 20 млн. евро за нова социална инфраструктура. С тези средства ще бъдат изграждани фамилни къщи и центрове за развитие, където специалисти ще се грижат за тези деца. По програмата "Човешки ресурси" има още 15-20 млн. евро за грижи за тези деца.

През 2011 г. ще бъдат разработени нови финансови стандарти за всички социални услуги по принципа "парите следват детето", каза зам.-министър Симеонова. Не може да има център "Майка и бебе" с една майка и едно бебе, където да работят 10 души, каза тя. Симеонова уточни, че един такъв център вече е затворен.

Споделяне

Още от България