Поне 10% по-евтин газ от октомври прогнозира шефът на ДКЕВР

Поне 10% по-евтин газ от октомври прогнозира шефът на ДКЕВР

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев прогнозира във вторник, че от октомври природният газ ще поевтинее най-малко с 10 процента.

Според Семерджиев по-ниската цена на газа ще доведе и до понижение на цените на парното в началото на отоплителния сезон. За клиентите на  столичната топлофикация намалението ще е с около 7 процента, каза Семерджиев.

Основната причина за оптимистичната му прогноза са постигнатите при преговорите с Русия миналата седмица договорености.

Всяко намаление на входа на нашата газопреносна система ще се отрази на всички потребители, като пряко ще е влиянието върху цените за присъединените към газопреносната система, каза Семерджиев. Той обясни, че около 85 процента от газа се консумира от пряко присъединени потребители, а останалите около 15 процента от потребявания газ минава през газоразпределителни дружества. Най-високи надценки на газоразпределителните дружества плащали битовите потребители, но и при тях щяло да се усети намалението на цената.

Председателят на ДКЕВР съобши, че е готов пъвоначален вариант на доклад за газоразпределителните дружества, който непрекъснато се допълвал с нова информация. Набелязали сме някои области, в които можем да намалим признатите на дружествата разходи, което ще се отрази на крайните цени, посочи Семерджиев, според когото това е в интерес на дружествата, за да привличат повече клиенти на газ. 

Той каза, че допълнителни фактори за поевтиняването на газа ще бъдат курсът на долара към еврото и цените на алтернативните горива, които се  стабилизират. Така от началото на четвъртото тримесечие понижението на цената ще е поне 10 процента, прогнозира председателят на ДКЕВР.

Слуховете за фалит на "Булгаргаз" са "умерено неточни", основният проблем на дружеството е ниската събираемост на задълженията, коментира Семерджиев. Според него няма шанс дружеството да фалира.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?