ЕК одобри

Поне 11 милиарда евро европейска помощ за Украйна

Жозе Мануел Дурау Барозу

Европейският съюз ще отпусне поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план. Пакетът с икономическа и финансова подкрепа за страната бе одобрен в сряда от Европейската комисия.

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу, цитиран от БТА в кореспонденция от Брюксел.

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

Три милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати още 3.5 милиарда евро.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви във вторник, че Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ и освен това може да го снабдява с газ. "Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда, обяви Йотингер в края на среща на европейските министри на енергетиката.

Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу в сряда.

Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу.

По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той.

Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

Във вторник Съединените щати обявиха, че ще отпуснат на Украйна 1 милиард долара енергийна помощ в рамките на международен кредит. Освен това САЩ смятат да изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск.

Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Същевременно украинският парламент ратифицира споразумение за приемане на заем от Европейския съюз в размер на 610 млн. евро. Средствата ще бъдат предоставени на четири транша - 100, 10, 250 и 250 млн. евро, в рамките на не повече от 3 месеца, а срокът за погасяване на заема е не повече от 15 години. Договорът за заема беше разгледан по време на управлението на Виктор Янукович, но тогава предложението не беше прието.

На този фон в Киев започна работа мисия на Международния валутен фонд (МВФ), оглавявана от българина Николай Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа