Поне 11 убити при взрив в руския град Самара

Поне 11 души загинаха и 38 са ранени при експлозия на взривно устройство на открит пазар в руския град Самара, предаде ИТАР - ТАСС.

Взривното устройство е съдържало 1 килограм пластит.

Прокуратурата образува по случая дело за убийство и тероризъм.

На мястото на взрива се носела миризма на барут, твърдят очевидци.

След първоначалните версии за избухване на две кислородни бутилки бе съобщено, че взривът е причинен от терористичен атентат. Тази версия обаче все още не е потвърдена.

Бомбата е била заложена между бетонна ограда и търговски контейнер на височина над 1 метър, съобщи електронното издание Газета.Ru, позовавайки се на правоохранителните органи, които разследват мястото на взрива.

Експлозията стана в петък в 12.05 ч. московско време на оживения пазар. Мощността на взрива е била толкова силна, че са разбити няколко секции на бетонната ограда, каза служител на местната полиция. Разрушени са няколко търговски контейнера. В тази част на пазара обикновено продават узбеки, виетнамци, корейци и граждани от други източни националности.

Пред регионалното издание "Самара днес" прокурорът на областта Александър Ефремов е заявил, че взривът може да е предизвикан от конфликти за права на собственост върху пазара. Пред журналисти прокурорът е казал, че от 2002 г. в съда се водят тежки дела по този въпрос, като основният конфликт е свързан с търговската зона, където е избухнала експлозията.

Според някои от руските информационни медии загиналите са 9, а 30 души са ранени. Местните здравни власти смятат, че броят на пострадалите ще се увеличи.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?