Поне 12 жертви на урагана Изабел в САЩ

Най-малко 12 жертви взе ураганът Изабел, който от четвъртък вилнее по източното крайбрежие на САЩ. Според АП ураганът, чиято сила започна да намалява, е причинил смъртта на седем души в щата Вирджиния, на един в Северна Каролина, един в Пенсилвания, двама в Мериленд и един в Ню Джърси.

Ураганът засегна общо 3,5 милиона души по атлантическото крайбрежие. Само във Вирджиния над 1,5 милиона останаха в четвъртък вечерта без електричество, а над 16 000 бяха евакуирани от домовете си. Без ток останаха и близо 500 000 души в Северна Каролина, над 430 хил. човека в Мериленд, 120 хил. във федералния окръг Колумбия и 100 хил. в Ню Джърси.

Ураганът изкорени дървета и доведе до спиране на въздушния трафик. Телевизионните канали показваха кадри на изкъртени покриви на хотели и повредени къщи в крайбрежните райони на САЩ.

В столицата Вашингтон официалните учреждения, паметници и офиси бяха затворени за два дни от съображения за сигурност. Кметът на града Антъни Уилямс призова жителите да запазят спокойствие и да не излизат от домовете си. В почти пустата столица не се движеха влакове и автобуси. Още вчера агенциите съобщиха, че президентът Буш е евакуиран с хеликоптер.

Агенциите съобщиха, че мощта на урагана постепенно отслабва и се превръща в тропическа буря. През Северна Каролина той премина със 161 км в час. Очаква се той да губи сила, придвижвайки се към Пенсилвания и западната част на щата Ню Йорк, и да затихне напълно утре в Канада.

Споделяне

Още от Свят