Скандал във Великобритания:

Поне 1400 деца са станали жертва на жестока сексуална експлоатация в Северна Англия

Полицията си траела, за да не я обвинят в расизъм, защото насилниците били от азиатски произход

Поне 1400 деца са станали жертва на жестока сексуална експлоатация в Северна Англия

Поне 1400 деца на различна възраст са били подлагани на жестока сексуална експлоатация в продължение на много години в град Родъръм в Северна Англия, сочи доклад от независимо разследване, поръчано от градския съвет, предаде БиБиСи. Докладът бе публикуван във вторник и предизвика голям скандал във Великобритания

Според доклада между 1997 и 2013 година нееднократно са били отвличани и насилвани деца, част от които са били откарвани в други градове на Англия, а останалите са били заплашвани да мълчат.

В доклада се отбелязва, че в миналото са възбуждани три разследвания, които са били затиквани в глуха линия.

Веднага след публикуването на доклада председателят на градския съвет Роджър Стоун, който заема този пост от 2013 г., обяви, че подава оставка. "Мисля, че това е единствената правилна постъпка, доколкото аз нося отговорност за допуснатите в миналото грешки", заяви той.

Според автора на доклада проф. Алексис Джей, ръководството на градския съвет е допуснало крещящи колективни нарушения, градските власти са омаловажили мащаба на престъпленията, а полицията в Южен Йоркшир не ги е приела за достатъчно сериозни.

"Никой не знае реалните мащаби на детската сексуална експлоатация, която се е случвала през всичките тези години в Родъръм. Според най-занижените оценки около 1400 деца са били обект на сексуална експлоатация за периода 1997-2013 г.", каза проф. Джей.

"Трудно е да се опишат издевателствата, на които са били подложени тези деца", добави тя.

Повечето от насилниците са били британски граждани от пакистански произход.

"Успешно забравените" дела

Разследващите са намерили доказателства, че децата са били заплашвани със смърт, заливали са ги с бензин и са се заканвали да ги запалят, заставяли са ги да гледат сцени на брутални групови изнасилвания и са ги предупреждавали, че с тях ще се случи същото, ако проговорят.

През 2010 г. петима мъже от Родъръм са осъдени на затвор за изнасилване на момичета, но в новия доклад се казва, че полицията "се е отнасяла към много такива жертви с отвращение".

Началникът на полицейския окръг в Родъръм старши инспектор Джейсън Харвин поднесе публично извиненията си на жертвите, като призна, че "случаите не са получавали това внимание и съдействие на полицията, което са заслужавали".

По думите му полицията е преразгледала практиката си на водене на такива дела и е наказала ред виновни.

Според свидетелства на жертвите повечето от насилниците са били "от азиатски произход". В доклада по този повод се казва следното: "Някои служители (на градския съвет и на полицията) признават, че им е било неудобно да говорят за етническата принадлежност на престъпниците, защото се страхували да не бъдат взети за расисти. Други си спомнят, че техните началници изрично са им нареждали да не правят това".

Децата жертви не са получили необходимата защита, въпреки "нееднозначните изводи за ситуацията в Родъръм", направени в различни доклади в периода 2002-2006 г. и предадени на местния съвет и на полицията.

Както казва проф. Джей, първият от тези доклади е бил "успешно забравен", защото полицейските началници не са наредили да се проверят данните в него, а на другите два не е било обърнато внимание.

Разследващата група начело с проф. Джей е установила, че в началото на 2000-х години, когато социални работници се опитали да проследят съдбата на децата в риск, "началниците не им оказали никакво съдействие".

Докладът сочи, че високопоставени лица в полицията и в детската социална служба са преценили, че проблемът със сексуалната експлоатация на деца е "преувеличен".

"Потискащо впечатление"

Директорът на градския съвет на Родъръм Мартин Кимбер заяви, че напълно приема изводите от разследването и препоръките в него, и се извинява на жертвите на насилието.

"Докладът прави тежко впечатление, особено където се описват ужасите, на които са били подложени младите хора, и аз искам дълбоко да им се извиня, защото не са получили помощ, когато са били в беда", каза Кимбел. "Възложих това независимо разследване, за да се разбере напълно кое и защо не е било както трябва, и за да се направи така, че това никога повече да не се повтори в Ротърем.

Както подчерта Мартин Кимбел, важно е да се отправи ясен сигнал до днешните подрастващи и техните родители, че в случай на подобни жалби от тяхна страна полицията ще подходи с цялата си сериозност.

В момента на публикуването на доклада във вторник, ръководителят на най-старата благотворителна организация във Великобритания "Лига на Ховард за затворническа реформа" Франсис Кук написа в Туитър: "Не споделят конспиративните теории, но полицията сигурно е била съпричастна към такава мащабна сексуална експлоатация на деца".

Споделяне

Още от Свят