Поне 15 души са загинали след падане на лавина в подножието на Еверест

Поне 15 души са загинали след падане на лавина в подножието на Еверест

Поне 15 души са загиналите в следствие на паднала в петък в подножието на Еверест лавина, съобщава китайската агенция Синхуа, цитирана от БТА. Продължава издирването на останалите затрупани под снега планински водачи.

Затрупаната група е била съставена от близо 25 души, като до момента са спасени седем от тях. По време на лавината шерпите са прекосявали ледника Хумбу и са носили оборудване за алпинистки лагер. Това е било първото изкачване за сезона и групата е подготвяла маршрута за достигането до върха на Еверест.

В групата е имало и няколко младежи. Един от тях е на 22 години и разказва пред журналистите, че леден блок се е стоварил върху хората изведнъж и не оставил шанс да избягат, съобщава АФП. Младежът е оцелял, защото е бил затрупан до шията и е имал възможност да диша. Въпреки това има множество фрактури по тялото и е получил хипотермия, казват лекарите.

Представител на непалското министерство на туризма обяви в събота, че няма големи шансове за намирането на още оцелели, защото хората са затрупани повече от 24 часа. Въпреки това издирването продължава.

Споделяне

Още от Свят