Поне 15 души са загинали след падане на лавина в подножието на Еверест

Поне 15 души са загинали след падане на лавина в подножието на Еверест

Поне 15 души са загиналите в следствие на паднала в петък в подножието на Еверест лавина, съобщава китайската агенция Синхуа, цитирана от БТА. Продължава издирването на останалите затрупани под снега планински водачи.

Затрупаната група е била съставена от близо 25 души, като до момента са спасени седем от тях. По време на лавината шерпите са прекосявали ледника Хумбу и са носили оборудване за алпинистки лагер. Това е било първото изкачване за сезона и групата е подготвяла маршрута за достигането до върха на Еверест.

В групата е имало и няколко младежи. Един от тях е на 22 години и разказва пред журналистите, че леден блок се е стоварил върху хората изведнъж и не оставил шанс да избягат, съобщава АФП. Младежът е оцелял, защото е бил затрупан до шията и е имал възможност да диша. Въпреки това има множество фрактури по тялото и е получил хипотермия, казват лекарите.

Представител на непалското министерство на туризма обяви в събота, че няма големи шансове за намирането на още оцелели, защото хората са затрупани повече от 24 часа. Въпреки това издирването продължава.

Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?