Поне 15 жертви при ракетен обстрел в Мариупол

Киев обвини проруските сепаратисти, те реагираха, че това е "откровена дезинформация и лъжа"

Поне 15 жертви при ракетен обстрел в Мариупол

Поне 15 души са били убити при ракетен обстрел в украинския град Мариупол, предава Ройтерс в събота.

Франс прес също съобщава за 15 загинали при обстрела на жилищен квартал, както и 46 ранени, включително момиче на 12 години.

Властите в Киев обявиха, че обстрелът е дело на проруските сепаратисти, които отхвърлиха обвиненията и заявиха, че силите им нямат артилерийски системи, с които могат да достигнат посочения район.

Сепаратистите заявиха, че това е "откровена дезинформация и лъжа", че "силите на опълчението не са откривали огън по посока на Мариупол, още по-малко срещу жилищни квартали".

Според украинската армия и кметството в града, обстрелът се извършва с ракети "Град", предаде БТА. От министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република опровергаха тези твърдения, предаде ТАСС.

Боевете между правителствените сили и бунтовниците се ужесточиха през последните две седмици, като само през последните девет дни са загинали 262 души, според Организацията на обединените нации.

"България призова страните в конфликта незабавно да прекратят враждебните действия и да изтеглят оръжията си съобразно договореностите от Минск. Опасяваме се, че последните тежки инциденти могат да застрашат бъдещето на процеса на мирно уреждане на кризата", се казва в изявление на българското Министерство на външните работи.

Междувременно специалната наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изрази готовност да съдейства за прекратяване на огъня в центъра на Донецк и в района на летището. Тя призова страните в конфликта незабавно да започнат да изпълняват споразумението от Минск.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?