Поне 150 души загинаха при земетресение в Мароко

Най-малко 150 души загинаха при силното земетресение тази нощ в Мароко, според последните данни за жертвите от труса, разпространени от мароканската агенция МАП.

Жертвите могат да стигнат до 300, твърди пред Ройтер марокански депутат, пожелал анонимност.

Земетресението с епицентър в Гибралтарския проток на 160 км североизточно от мароканския град Фес, беше регистрирано в 02,27 ч. по Гринуич и беше с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер.

Най-силно пострадали са селата около град Ал Хосейма на брега на Средиземно море.

Крал Мохамед VI нареди на армията да се включи в спасителните работи, тъй като районът на бедствието е трудно достъпен, съобщиха световните агенции. На мястото са изпратени полицейски сили, подпомагани от хеликоптери.

Трусът е изравнил със земята село Аит Камара на 14 км от средиземноморското пристанище Ал Хосейма. Съседното село Им Зурен също пострадало тежко. Най-силно засегнати са провинциите Ал Хосейма, Фес и Таза.

Цитираният от Ройтерс марокански депутат каза, че болницата на град Ал Хосейма се е оказала малка, за да поеме множеството ранени от труса. В селата около града спасителите са успели да изровят само десет процента от хората, които се намират под развалините, твърди депутатът.

Районът на бедствието е планински, което затруднява достъпа на спасителите.

Отдалечените села, които са най-силно засегнати от земетресението, са на няколко часа с кола от най-близкия град при нормални обстоятелства, а в момента са още по-трудно достъпни.

Ройтерс съобщава, че Франция е готова да изпрати спасителен екип в случай на нужда.

Споделяне

Още от Свят