Поне 17 убити по време на парламентарните избори в Бангладеш

Поне 17 убити по време на парламентарните избори в Бангладеш

Най-малко 17 души са убити по време на изборите в Бангладеш, включително седем души от управляващата партия и петима от опозиционния съюз, предаде Ройтерс като се позова на говорител на полицията. Над 20 души са ранени, допълни говорителят Сохел Рана.

По-рано Франс прес съобщи за 12 убити, предаде БТА. Тази неделя в страната се произвеждат парламентарни избори след кампания, белязана от насилие и обвинения в репресии срещу хиляди активисти на опозицията.

По данни на полицията, цитирани от АФП, трима души са убити от силите на реда, а още осем са загинали при различни сблъсъци между привърженици на управляващата партия "Народна лига" ("Лига Авами") и поддръжници на основната опозиционна сила - Националистическата партия на Бангладеш. Дванадесетият човек - полицейски помощник - е бил убит от симпатизанти на опозицията.

Изборите, които се очаква да осигурят четвърти мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед, приключиха в 16 часа местно време (10 ч. по Гринуич).

71-годишната Хасина Вазед, която е на власт от 10 години, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението ѝ и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от всички световни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма.

Критиците ѝ обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

Ако Хасина Вазед победи на сегашните 11-ти парламентарни избори в Бангладеш, откакто през 1971 г. страната получи независимост, това ще е третият ѝ последователен петгодишен мандат. За първи път тя бе премиер от 1996 до 2001 г., припомня АФП.

Споделяне
Още от Свят

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?