Поне 17 убити по време на парламентарните избори в Бангладеш

Поне 17 убити по време на парламентарните избори в Бангладеш

Най-малко 17 души са убити по време на изборите в Бангладеш, включително седем души от управляващата партия и петима от опозиционния съюз, предаде Ройтерс като се позова на говорител на полицията. Над 20 души са ранени, допълни говорителят Сохел Рана.

По-рано Франс прес съобщи за 12 убити, предаде БТА. Тази неделя в страната се произвеждат парламентарни избори след кампания, белязана от насилие и обвинения в репресии срещу хиляди активисти на опозицията.

По данни на полицията, цитирани от АФП, трима души са убити от силите на реда, а още осем са загинали при различни сблъсъци между привърженици на управляващата партия "Народна лига" ("Лига Авами") и поддръжници на основната опозиционна сила - Националистическата партия на Бангладеш. Дванадесетият човек - полицейски помощник - е бил убит от симпатизанти на опозицията.

Изборите, които се очаква да осигурят четвърти мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед, приключиха в 16 часа местно време (10 ч. по Гринуич).

71-годишната Хасина Вазед, която е на власт от 10 години, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението ѝ и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от всички световни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма.

Критиците ѝ обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

Ако Хасина Вазед победи на сегашните 11-ти парламентарни избори в Бангладеш, откакто през 1971 г. страната получи независимост, това ще е третият ѝ последователен петгодишен мандат. За първи път тя бе премиер от 1996 до 2001 г., припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?