Поне 2000 ирански военни са влезли в Ирак, твърди "Гардиън"

През последните 48 часа най-малко 2000 ирански военни са влезли в Ирак, съобщи в събота британският вестник "Гардиън", като се позова на високопоставен иракски чиновник. Хиляда и петстотин иранци са пресекли границата с Ирак в района на град Ханакин, още 500 са пристигнали в провинция Васит.

Освен това иранските офицери са готови да поемат ръководството на отбраната на Багдад. С такива идеи в иракската столица пристигна командващият на елитното подразделение на Стражите на Ислямската революция ген.-майор Касем Сюлеймани.

Според "Тардиън" част от военните ще защитават град Самара, на север от Багдад, където се пазят свещени за шиитите реликви. Настъплението към града се провежда от бунтовници сунити.

Сутринта на 14 юни президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че страната му е готова да окаже военна помощ на съседите. Рухани добави, че засега от Багдад никой не се е обръщал за помощ към Техеран. По-рано подкрепа обеща американският президент Барак Обама.

Ситуацията в Ирак се изостри в началото на юни, когато пълномащабно настъпление започна групировката Ислямска държава Ирак и Леванта. Иракската армия не можа да се противопостави на ислямистите. Местните власти призоваха населението да се въоръжи, за да отблъсне бунтовниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?