Поне 21-23 % по-скъп газ от юли

Поне 21-23 % по-скъп газ от юли

Възможно най-малкият процент, който "Булгаргаз" може да си позволи за поскъпване на природния газ от 1 юли, е 23 на сто. Ако дружеството работи без нормативно определената печалба, която е до 2 процента, поскъпването може да се сведе под 21 на сто. Това обаче ще се влоши допълнително финансовото състояние на "Булгаргаз", който до края на май отчита счетоводна загуба от 50 млн. лв. Това съобщи пред журналисти в понеделник изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Дружеството ще внесе на 10 юни в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявлението си за промяна на цената през третото тримесечие на годината, като до последно ще се правят разчети, тъй като петролните и валутните пазари са изключително динамични и то в негативна за потребителите посока.

Ако продължи сривът на еврото спрямо долара, в каквато валута “Булгаргаз“ плаща на доставчиците, е възможно поскъпването да отиде и по-нагоре, каза Гогов.

“Това е, което може да се изстиска от портокала “Булгаргаз““, изрази се метафорично Гогов, който предупреди, че ако се продължава с натиска от страна на ДКЕВР върху цените на природния газ, “балонът от пренадуване ще се спука“. Според него буферът “Булгаргаз“ще "избуши", тъй като второ тримесечие плаща за доставения газ по-висока цена, отколкото регулаторът му определя като продажна на вътрешния пазар.

Поради факта, че ДКЕВР е определила по-ниски от реалните цени за първото тримесечие, “Булгаргаз“ има недовзети 28.3 млн. лв., към които ще прибавят още над 30 млн. лв. за периода април-юни и 10-11 млн. лв. от това, че със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дружеството продава на цени под определените им от държавния регулатор.

За април “Булгаргаз“ поиска 26 на сто поскъпване, ДКЕВР разреши 10.8 на сто, а Трайков нареди повишението да се ограничи до 6 процента.

Това прави недовзети над 70 млн. лв. само за първото полугодие, които, ако искаме да си ги възстановим през следващи периоди, както е по наредбата за ценообразуването, трябва да заявим двойно по-голямо от планираното увеличение, изчисли Гогов.

В момента разликата я поемаме ние и това е стопило 100 млн. лв. от паричните ни резерви, но няма дълго да издържим така, допълни той. “Ако и топлофикациите не ни дължаха над 45 млн. лв. общо, нямаше да съм така угрижен“, коментира Гогов.

Той посочи, че дружеството няма да си иска недовзетите приходи, както и няма да купува количества за газохранилището в Чирен, за да не се товари допълнително цената на суровината.

Прогнозното потребление само за директна консумация на индустрията, топлофикациите и бита за юли-септември е 405 млн. куб. м, от 1 юли спираме да нагнетяваме газ в “Чирен“, каза Гогов. Обеми за газовите резерви ще се търсят от алтернативни доставчици на по-ниски цени, допълни той, но не пожела да влиза в подробности, тъй като още нищо не било уточнено.

Шефът на “Булгаргаз“ увери, че в газохранилището ще има 400 млн. куб. м, които са необходимият минимум за вътрешното потребление и няма да се прави миналогодишната грешка на свръхзапасяване в “Чирен“ след януарската газова криза, когато Русия спря транзита през Украйна.

Само от влиянието на петролните деривати и алтернативните горива миксираната цена на входа на границата е нараснала с 14.8 на сто, влиянието на поскъпналия долар е 9.15 на сто, каза Гогов.

Той не пожела да “гадае“ какво би се случило с ръководеното от него дружество, ако регулаторът реши да даде поскъпване с 15 на сто, каквато прогноза изказа преди време Ангел Семерджиев.

По думите на шефа на “Булгаргаз“, ако се установи, че в бъдещото решение на ДКЕВР за газовите цени има нормативни нарушения, то ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд, каквато правна възможност съществува.

Министър Трайков коментира изчисленията на "Булгаргаз" с думите, че цените на вносните ресурси и
методологията, по която те се образуват, е обективно обусловена и се легализира в България от ДКЕВР.

"Разбира се, смятаме,  че е добре цените да са ниски, и бихме ги направили ниски, ако това зависеше от нас", заяви той. По думите му това, което неговото министърство може да на прави като принципал на държавните енергийни дружества, е разходите им да са максимално ниски и оптимални.

Окончателната дума ще има енергийната комисия, която обикновено ден-два преди края на юни решава за цената на природния газ в периода 1 юли-30 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес