Поне 21 цивилни са убити при удар на коалицията срещу ИД в Ракка

Поне 21 цивилни са убити при удар на коалицията срещу ИД в Ракка

Най-малко 21 цивилни са били убити в понеделник при удар на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) при опит да избягат от бастиона на джихадистката групировка в сирийския град Ракка, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Директорът на организацията Рами Абдел Рахман обяви, че жертвите били поразени, докато се качвали на малки лодки, за да избягат по река Ефрат. По думите му сред убитите има жени и деца.

Хиляди цивилни бягат от Ракка в момент, когато Сирийските демократични сили (СДС) - коалиция от кюрдски и арабски милиции - се готви да щурмува северния град с поддръжка от въздуха на коалицията начело със САЩ, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че руски военни самолети също са поразявали конвои на "Ислямска държава", напускащи "столицата" на обявени от джихадистите халифат.

Най-малко 484 цивилни са били убити при въздушни удари на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, откакто те започнаха през лятото на 2014 г., сочат последните данни на американските въоръжени сили от 2 юни. Неправителствени организации обаче твърдят, че жертвите са много повече.

Споделяне

Още от Свят