Поне 25 души загинаха в пожар в училище в Малайзия

Повечето жертви са момчета на възраст между 13 и 17 години

Поне 25 души загинаха в пожар в училище в Малайзия

Най-малко 25 души, включително ученици, са загинали при пожар, избухнал рано в четвъртък в религиозно ислямско училище в столицата на Малайзия Куала Лумпур, предаде Франс прес, цитирайки местен служител.

Известието за пожара е постъпило в 5:40 часа, се посочва в съобщение на малайзийската противопожарна служба. Според Ройтерс засега е потвърдена смъртта на 22-ма ученици и на двама учители. 

Училището "Дарул Куран Интифакия" е тип пансион, в който питомците учат наизуст текстове от корана. Огънят е тръгнал от спални помещения на най-горния етаж на 3-етажната училищна сграда. Там са намерени най-голям брой жертви.

По думите на шефа на полицията в Куала Лумпур загиналите момчета са на възраст между 13 и 17 години. Те вероятно са се задушили от дима, предизвикан от огъня. 

Спалнята имала само един изход и много от жертвите са се оказали в капан, от който не могат да излязат. Свидетели твърдят, че са чували викове на децата за помощ, след като огънят пламнал. 

Спасителните работи на мястото на трагичното произшествие и броенето на телата продължават. Труповете били наредени един върху друг в ъгъла на едно помещение. Започнало  прехвърлянето им в моргата на съседна болница. 

Ройтерс съобщава също, че има седем пострадали, които са отведени в болница. 11 души са били спасени, но не се уточнява как. Стотици хора, включително семействата на някои от жертвите, са се събрали пред училището. 

Полицията не подозира умишлен палеж. Най-вероятната причина за пожара е късо съединение в електрическата инсталация, съобщи един от шефовете на пожарникарите пред репортери пред училището. 

Училищата от този тип в Малайзия не са администрирани от образователното министерство, а са под егидата на религиозните власти, уточнява БТА.

Споделяне

Още от Свят